Κάποια παιδιά στη Φανερωμένη κλαίνε όταν κλείνει το σχολείο για διακοπές

Η ακαδημαϊκός Δρ. Ρίτα Παναούρα σκεφτόταν, λέει, τις τελευταίες ημέρες να γράψει κάτι για τα «ασυνόδευτα παιδιά». Και η έμπνευση για αυτό που έγραψε τελικά ήρθε από μια συναυλία που είδε το Σάββατο στη Φανερωμένη.

 


Article featured image
Article featured image

Πιο κάτω αυτούσια η ανάρτησή της:



Σκεφτόμουνα για μέρες να γράψω για τα «ασυνόδευτα παιδιά». Δεν το έκανα γιατί θα μου έβγαινε θυμός και αγανάκτηση.

Η καλύτερη απάντηση δόθηκε χτες από αυτά τα παιδιά στη Φανερωμένη.

Είχα την τύχη, πέρσι, στο πλαίσιο ενός προγράμματος, να μιλήσω με κάποια παιδιά της περιοχής. Μιλούσαν με αγάπη για τους εκπαιδευτικούς τους, εκφράζανε την ευγνωμοσύνη τους, μου έλεγαν ότι κλαίνε όταν κλείνει το σχολείο για διακοπές.

Χτες συγκινηθήκαμε όλοι με την πρώτη εμφάνιση της συμφωνικής ορχήστρας του προγράμματος Sistema Cyprus. Είδαμε την υπερηφάνεια των εκπαιδευτικών που δίνουν το «Είναι» τους, το δάκρυ συγκίνησης των μεταναστών γονιών, τη χαρά των παιδιών μέσα από τη δημιουργία.

Αυτή την Κύπρο θέλουμε, αυτή την εκπαίδευση, για αυτούς τους εκπαιδευτικούς μιλούσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι.

 

Δες ακόμα: Ας γνωρίσουμε τον Samir, ένα παιδάκι που ήρθε στην Κύπρο ασυνόδευτο

 

Η ανάρτηση έγινε, εικάζουμε, για να κατανοήσουμε πως όταν υπάρχει θέληση, αγάπη και ανοικτό μυαλό, μπορούν να γίνουν θαύματα. Και ειδικά όταν μιλάμε για τη στάση μας απέναντι στα παιδιά.

Από την άλλη, σ συσχέτιση του εξαιρετικού αποτελέσματος της συναυλίας (στο προαύλιο των σχολείων της Φανερωμένης), με τα συμβάντα των προηγμένων ημερών σε Ζύγι και όχι μόνο, ενδεχομένως  έχει να κάνει με το γεγονός πως ανάμεσα στα 65 παιδιά της συναυλίας, εκτός από κυπριόπουλα, υπήρχαν επίσης παιδιά μεταναστών και παιδιά προσφύγων…

 

Σεβασμός απέναντι στα παιδιά και ησυχία

Για να μάθουμε περισσότερα τόσο για την εν λόγω συναυλία όσο και γενικότερα για τη δουλειά που γίνεται στο Sistema Cyprus, επικοινωνήσαμε με την κυρία Νικολέτα Πολυδώρου, μία εκ των 7 μουσικών αλλά εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος.

Αρχικά, μας μίλησε για την ατμόσφαιρα στη συναυλία, αναφέροντάς μας πως το κλίμα ήταν πολύ όμορφο, μας είπε πως παρά τη μεγάλη προσέλευση υπήρχε ησυχία και σεβασμός απέναντι στα παιδιά, εκ μέρους του κόσμου, και τέλος πως, η βροχή δεν ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για τους παρευρισκόμενους οι οποίοι στο καταχειροκρότησαν με τη ψυχή τους την ορχήστρα!

 

 

Σε σχέση με τα μαθήματα, η κυρία Πολυδώρου μας ανέφερε πως αυτά γίνονται καθημερινά στην Αίθουσα Ειρήνη, του Δήμου Λευκωσίας. Αφορούν σε παιδιά που διαμένουν στην περιοχή Κέντρου Λευκωσίας, ηλικίας από 7 μέχρι 15 ετών, και ότι αυτά διδάσκονται έγχορδα (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο), αλλά και κρουστά.

Κάθε παιδί κάνει δωρεάν μαθήματα τις απογευματινές ώρες, 4 ώρες τη βδομάδα, ενώ σε όλα τα παιδιά προσφέρονται δωρεάν και τα μουσικά όργανα.

Στη συναυλία, η οποία ήταν μια ««Ωδή στη Χαρά», όπως και το γνωστό έργο του Μπετόβεν, μέρος του οποίου παρουσιάστηκε το Σάββατο, εκτός από τα παιδιά της Λευκωσίας, συμμετείχαν επίσης και 15 παιδιά από Λάρνακα, που επίσης λαμβάνουν μέρος στο Sistema Cyprus.

 

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Sistema Cyprus στο Facebook.

 

 

Τι είναι το Sistema Cyprus;

Το Sistema Cyprus είναι ένα κοινωνικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από το El Sistema της Βενεζουέλας που έχει ως στόχο να προσφέρει δωρεάν μουσική παιδεία σε όλα τα παιδιά και τους νέους, μέσα από τη δημιουργία Ορχηστρών και Χορωδιών. Ο δεύτερος στόχος είναι να προωθηθεί ο σεβασμός και η αναγνώριση ευάλωτων ομάδων από την κοινωνία. Το Sistema Cyprus άρχισε τη λειτουργία του μόλις πρόσφατα, στην περιοχή της Φανερωμένης, στη Λευκωσία, προσφέροντας δωρεάν μαθήματα μουσικών οργάνων καθώς και δωρεάν μουσικά όργανα σε 100 παιδιά.

 

 

Το Sistema Europe

Το Sistema Cyprus είναι μέλος του Sistema Europe, ενός ευρωπαϊκού δικτύου ανοιχτού σε όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τις βασικές αξίες, αρχές και τη μεθοδολογία του El Sistema της Βενεζουέλας. Η Νεανική Ορχήστρα Sistema Europe (SEYO) αποτελείται από 343 νεαρούς μουσικούς, ηλικίας 10-26 ετών, και 30 δασκάλους μουσικής από 28 χώρες με στόχο την «κοινωνική ένταξη μέσω της μουσικής». Τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο μέλη της ομάδας συμμετείχαν ως παρατηρητές στις καθημερινές πρόβες στο Ωδείο Αθηνών και στη συναυλία της SEYO 2017 στο Ηρώδειο στην Αθήνα.

 

Το El Sistema της Βενεζουέλας

Το «El Sistema» ιδρύθηκε στο 1975 στη Βενεζουέλα από τον χαρισματικό Δρ. Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου. Ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές στο Καράκας, με σκοπό να καλλιεργήσει τη μουσική παιδεία στα αποκλεισμένα, φτωχά παιδιά που δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις τέχνες. Ταυτόχρονα, κατάφερε να κρατήσει τα παιδιά μακριά από την εγκληματικότητα, επενδύοντας στην κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη τους. Προγράμματά εμπνευσμένα από τις αρχές του El Sistema λειτουργούν πλέον σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, Ωκεανία) στηρίζοντας ένα εκπαιδευτικό μοντέλο, που προωθεί την κοινωνική αλλαγή, την ενσωμάτωση και την ειρήνη μέσα από τη μουσική. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 200 προγράμματα εμπνευσμένα από το El Sistema με περισσότερα από 1 εκ. παιδιά και νέους να συμμετέχουν σε όλο τον κόσμο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ