Μια γυναίκα διοικεί τις μονάδες των Κούρδων μαχητών

Μια 40χρονη γυναίκα είναι η επικεφαλής των Κούρδων μαχητών στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν να καταλάβουν τη συριακή, κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία.

 

Το γεγονός αποκάλυψε μια μη κυβερνητική οργάνωση και ακτιβιστές από την περιοχή.

Ο Διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν δήλωσε πως «Η Μάισα Αμπντο είναι γνωστή με το ψευδώνυμο Ναρίν Αφρίν και έχει αναλάβει τη διοίκηση των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στο Κομπάνι, στο πλευρό του Μαχμούντ Μπαρκοντάν».

Το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί η Μάισα προέρχεται από τη γενέτειρά της, μια κουρδική πόλη που όπως και το Κομπάνι βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπιού.

«Οσοι την γνωρίζουν λένε ότι είναι καλλιεργημένη, έξυπνη και ψύχραιμη. Ανησυχεί για το ηθικό των μαχητών και ενδιαφέρεται προσωπικά για τα προβλήματά τους» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα Εμπντι, ένας Κούρδος ακτιβιστής από το Κομπάνι.

Η 40χρονη Μάισα δίνει τη μάχη της στο πλευρό του Μαχμούντ Μπαρκοντάν, δηλαδή του «Αντιστασιακού Μαχμούντ», όπως μεταφράζεται το ψευδώνυμό του στα κουρδικά.

 Η παρουσία γυναικών μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο. Οι αντάρτες του PKK, που από το 1984 μάχονταν στην Τουρκία για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και πριν από δύο χρόνια ξεκίνησαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, είχαν από παλιά πολλές γυναίκες στις τάξεις τους.

Στις 5 Οκτωβρίου η Ντιλάρ Γκενξεμίς ή Αρίν Μιρκάν όπως ήταν το ψευδώνυμό της, πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνοντας «δεκάδες» τζιχαντιστές στα περίχωρα του Κομπάνι.

Ηταν η πρώτη γυναίκα-καμικάζι κουρδικής καταγωγής από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ