Την επιστροφή των Ελγινείων στην Αθήνα προωθούν Βρετανοί νομικοί

Article featured image
Article featured image

Μία νέα νομική αλλά και επικοινωνιακή ώθηση, στην μακροχρόνια προσπάθεια της Ελλάδας να επιστραφούν από το Βρετανικό Μουσείο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ο σκοπός της επίσκεψης στην Ελλάδα δύο καταξιωμένων Βρετανών νομικών.

 

Η δικηγόρος Αμάλ Αλουμουντίν που ειδικεύεται σε υποθέσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και που είναι ευρύτερα γνωστή λόγω του πρόσφατου γάμου της με τον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνι, συναντάται αύριο με ανώτατους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η 36χρονη Βρετανολιβανέζα δικηγόρος ταξιδεύει στην Αθήνα με τον διαπρεπή νομικό Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο οποίος έχει εμπειρία στην διαχείριση νομικής διεκδίκησης αρχαιοτήτων και άλλων πολύτιμων κειμηλίων και έργων πολιτιστικής σημασίας για λογαριασμό των χωρών από τις οποίες έχουν κλαπεί και μεταφερθεί αλλού.

Ο κ. Ρόμπερτσον το 2006 ηγήθηκε νομικά της πρωτοβουλίας επιστροφής των σορών των Αβοριγίνων της Τασμανίας από το Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η προσπάθεια ευοδώθηκε το 2007, και οι σωροί επιστράφηκαν στην Αυστραλία.

Όπως είναι γνωστό, η Βρετανία μέχρι σήμερα δεν επέστρεφε τα δημοφιλή Ελγίνεια Μάρμαρα με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε μουσείο στην Ελλάδα ικανό να φροντίσει σωστά αυτά τα γλυπτά.

Καθόλου τυχαία λοιπόν, κατά τη 4ήμερη επίσκεψη τους, οι δύο διαπρεπείς Βρετανοί νομικοί θα ξεναγηθούν από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα στο νέο και εντυπωσιακό Μουσείο της Ακρόπολης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ