Υποχρεωτική στράτευση για τις γυναίκες στη Νορβηγία

Article featured image
Article featured image

Τα στρατεύσιμα νιάτα διπλασιάζονται στη Νορβηγία, αφού μετά από απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας από τώρα και στο εξής η στράτευση καθίσταται υποχρεωτική και για τις γυναίκες. 

Ο σχετικός νόμος στη σκανδιναβική χώρα ως σήμερα όριζε ότι όλοι οι άνδρες από 19 ως 44 ετών υποχρεούνται να υπηρετήσουν θητεία έως και 19 μηνών στις ένοπλες δυνάμεις, παρότι η θητεία, τυπικά, είναι 12 μήνες .

Με αυτήν την εξέλιξη, η Νορβηγία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ που επεκτείνει εν καιρώ ειρήνης την υποχρεωτική στράτευση για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα από το φύλο τους. Υποχρεωτική θητεία για τις γυναίκες, εκτός Ευρώπης, ισχύει στο Ισραήλ.

Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων γυναικών θα κληθεί το καλοκαίρι του 2016.

Η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Ίνε Έρικσεν Σοράιντε, χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική» και υποστήριξε πως θα επιτρέψει στις δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας να «στρατολογήσουν το καλύτερο στρατιωτικό προσωπικό με το μεγαλύτερο κίνητρο».

Οι γυναίκες στη Νορβηγία είχαν δικαίωμα να υπηρετούν στον στρατό σε εθελοντική βάση από το 1976. Σήμερα φθάνουν το 10% των στελεχών των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ