Αν ζείτε κοντά σε μεγάλους δρόμους κινδυνεύετε από υπέρταση

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιδημιολογική έρευνα, όσο πιο κοντά μένει κανείς σε μεγάλους δρόμους με έντονη κυκλοφορία, τόσο περισσότερο οι αρτηρίες του αίματός του έχουν αυξημένη πίεση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Γρκέγκορι Βελένιους της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για 5.400 γυναίκες. 

Η υπέρταση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι σαφές για ποιο λόγο αυξάνει η αρτηριακή πίεση λόγω της εγγύτητας του δρόμου. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αυξάνονται τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια - ρύποι στην ατμόσφαιρα, πράγμα που επιβαρύνει τις αρτηρίες, ή ότι ο κύριος ένοχος είναι ο αυξημένος θόρυβος και το στρες εξαιτίας των συνεχώς διερχομένων οχημάτων ή ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι όσοι ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους, κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ