Ο κλέψας, του κλέψαντος [στη σκηνή του Σατιρικού]

Article featured image
Article featured image

Το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο Κλέφτης» σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη ετοιμάζεται να ανεβάσει το Σατιρικό Θέατρο, «πλημμυρίζοντας» τη σκηνή του με άρωμα παλιάς ηθογραφικής κωμωδίας.

 Στην πρώτη χειμερινή παράσταση του Σατιρικού Θεάτρου που η Πόπη Αβραάμ, η Μαριάννα Καυκαρίδου, ο Σπύρος Γεωργίου, ο Βασίλης Μιχαήλ, ο Ανδρέας Ρόζου, o Μιχάλης Κορναράκης, ο Άντονυ Παπαμιχαήλ και η Αγγέλα Παπαϊωάννου, αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν τους ήρωες της αξέχαστης αυτής κωμωδίας.
Το έργο γράφτηκε το 1958 και έγινε μεγάλη θεατρική επιτυχία από τον θίασο Μαίρης Αρώνη - Ντίνου Ηλιόπουλου - Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Στον κινηματογράφο παρουσιάστηκε το 1962 σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο  Ηλιόπουλο και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο άφησε εποχή και έγινε τεράστια επιτυχία.

Τι κι αν μετρά 56 χρόνια ζωής; Το έργο φυσικά και παραμένει επίκαιρο, καθώς όπως έγραφε ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς «ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο και από την Ελλάδα φυσικά οι ενάρετοι, οι τίμιοι πατριώτες και οι ψεύτικοι πατριδοκάπηλοι, οι κλεφτες και απατεώνες, που φυτρώνουν σαν τις τσουκνίδες μέσα στα λουλούδια».

Το «Φωνάζει ο Κλέφτης» είναι μια μια ξεκαρδιστική κωμωδία που αγγίζει το μυαλό και την καρδιά μας και παραμένει καυστική, επίκαιρη και αγαπημένη.

Υπόθεση του έργου:

Ένας υπερβολικά έντιμος άνθρωπος, ο Τιμολέων, που έχει χάσει πολλές φορές τη δουλειά του εξαιτίας αυτής της εντιμότητας και που για να παίρνει θάρρος να λέει την αλήθεια, γιατί κατά βάση είναι πολύ δειλός, αναγκάζεται να πίνει, βρίσκει το πορτοφόλι ενός στρατηγού, Προέδρου ενός μεγάλου Δημόσιου Οργανισμού, το οποίο είναι γεμάτο χαρτονομίσματα και ένα γράμμα από την Αμερική, και πηγαίνει στο σπίτι του για να του το επιστρέψει.

Η γυναίκα του στρατηγού, όμως, η Λία, καλύπτει τον αδελφό της, που έχει κάνει μεγάλες καταχρήσεις στον Οργανισμό του συζύγου της και το γράμμα αποδεικνύει τα ψέμματά της και τις καταχρήσεις. Τελικά, η Λία αποκτά το γράμμα παρά την αντίδραση του έντιμου ανθρώπου, αλλά ο στρατηγός, εντυπωσιασμένος από την τιμιότητά του, τον διορίζει λογιστή στον Οργανισμό του. Εκεί, αυτός ανακαλύπτει τις κομπίνες και τις καταχρήσεις και όταν πηγαίνει και τα λέει όλα στον στρατηγό, η γυναίκα του και ο αδελφός της προσπαθούν να τον βγάλουν τρελό, απατεώνα και... αριστερό και «εναντίον του καθεστώτος», κάτι που συνήθως κάνει το στρατηγό έξαλλο. Ο έντιμος άνθρωπος πηγαίνει στη φυλακή, αλλά η Λία αποφασίζει να δώσει τη λύση λέγοντας όλη την αλήθεια.

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στην Κεντρική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης στην Αγλαντζιά το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στις 20.00. Η πρεμιέρα, μάλιστα του έργου, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος των 31 χρόνων από το θάνατό του. Εξ ου και πριν από την παράσταση ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σατιρικού Θεάτρου Σπύρος Παντελίδης θα πει μερικά λόγια για τον αξέχαστο θεατράνθρωπο Βλαδίμηρο.

Πληρ. 22421609.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ