Στη «Βιολέτα» το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά

Article featured image
Article featured image

Ένα παιδικό βιβλίο που πραγματεύεται μια όμορφη ιστορία για το πώς ενήλικες και παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ διαφορετικά το ίδιο ακριβώς πράγμα ή το ίδιο γεγονός, πασπαλισμένη με πολλά αρώματα, εικόνες, θύμισες και μπόλικη νέο-ρομαντική αφέλεια…

Με την ωραία ιστορία του, στο «Δελτίο καιρού της Βιολέτας», ο εκπαιδευτικός Φάνης Χατζηγεωργίου κατάφερε να αποσπάσει το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2013 από το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού.

 

Το στόρι

Σε μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένα κρύο βράδυ, ανακοινώνεται απ’ την τηλεόραση ένα σύνηθες, τυπικό δελτίο καιρού. Έρχονται χιόνια, λέει, Μάρτιο μήνα.

Οι ενήλικες αναστατώνονται απ’ την είδηση. Η κακοκαιρία θ’ αναστατώσει τη ρουτίνα τους, θα δυσκολέψει την καθημερινότητά τους.

Η εννιάχρονη Βιολέτα όμως, αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα διαφορετικά. Τα χιόνια, το κρύο κι ο πάγος είναι ευκαιρία για παιχνίδι.

Πώς αλήθεια αντιλαμβάνονται οι ενήλικες και πώς τα παιδιά το ίδιο γεγονός;

Η ιστορία αυτή αποτελεί μια εμβύθιση στο άχρονο και άτοπο μυαλό των παιδιών, στην αγραμμική και συγκεχυμένη εξιστόρηση των γεγονότων, με μια δόση χιούμορ και μια νότα μαγείας.

 

Περισσότερα για τη Βιολέτα

Η Βιολέτα είναι ένα εννιάχρονο κορίτσι που ακόμη ονειρεύεται. Σε έναν ολοένα και πιο πιεστικό κόσμο, αυτόν των ενηλίκων, που εξαναγκάζει τα παιδιά, πολλές φορές με βίαιο τρόπο, να χάσουν την παιδικότητά τους, η Βιολέτα αντιστέκεται.

Παρόλο που είναι βαθιά ρομαντική, συγχρόνως είναι θαρραλέα και πεισματάρα. Δραματοποιεί τα όνειρά της και συγχρόνως ονειροποιεί την κοινή λογική. Είναι υποκειμενική, έχει τις δικές της απόψεις που επιθυμεί να εισακουστούν, αλλά αισθάνεται ότι πνίγονται στην ενήλικη λογική. Δεν τα βάζει κάτω. Θέτει στόχους, πεισμώνει και ονειρεύεται την πραγμάτωσή τους.

 



Το σκεπτικό βράβευσης από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες

«Ευφάνταστη και τρυφερή μικρή εικονογραφημένη ιστορία που παρουσιάζει με συγκρατημένη ρομαντική διάθεση την ανάγκη του μικρού παιδιού για αισιοδοξία. Η αντιθετική θέαση της πραγματικότητας από τους ενήλικους γονείς και από την εννιάχρονη κόρη τους αποτελεί τον βασικό άξονα του κειμένου. Η διάσταση πραγματικότητας και φαντασίας, η σύγκρουση της μυθοπλαστικής ηρωίδας με τους μεγάλους στον τομέα της επιθυμίας και της πειθαρχίας βρίσκουν διέξοδο στη φαντασία. Η μικρή Βιολέτα, στην αναστάτωση που προκαλεί το δελτίο καιρού στην τηλεόραση που αναγγέλλει χιονοπτώσεις στην πόλη και στη ματαίωση των δραστηριοτήτων της, απαντά με ένα δικό της δελτίο ειδήσεων μέσα από τη σοφίτα του σπιτιού της. Η καταφυγή στη φαντασία και σε δημιουργικές ενασχολήσεις, όπως η ζωγραφική και το κουκλοθέατρο, καθώς και η ενεργοποίηση της μνήμης μέσα από το βίωμα τροφοδοτούν τη φαντασία που δομεί την παιδική αντίληψη για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Η μικρή ηρωίδα, ντυμένη με τα παλιά ρούχα του παππού και της γιαγιάς και με ακροατές την αγαπημένη της κούκλα και το αρκουδάκι, εκφωνεί, παίζοντας κουκλοθέατρο, ένα δελτίο καιρού με χιόνια που όχι μόνο εγκλωβίζουν τα παιδιά στα σπίτια τους, αλλά τους προσφέρουν ποικίλες,  ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Η Βιολέτα με την παιδικότητα, την αφέλεια, την ευαισθησία και τη μαγεία που περικλείει ο κόσμος της απελευθερώνεται από την καταπίεση και την εξουσία των μεγάλων.  Ο υφολογικός χαρακτήρας του κειμένου, με τον εμποτισμό του λόγου από την εικόνα και τις οπτικές αφηγήσεις, η επιμελημένη γλώσσα, η πρωτοτυπία στη σύλληψη σε συνδυασμό με μια επιτυχή εικονογράφηση συντελούν στη δημιουργία ενός πολύ καλού παιδικού βιβλίου».



Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από:

Φάνης Χατζηαναστασίου [99749965]

a bookworm publication, Λευκωσία [22347797]

Βιβλιοπωλείο «Λεμονάκι», Στασικράτους-Λευκωσία [22664656]

Bιβλιοπωλείο «Metropolitan», Βυζαντίου-Έγκωμη [τηλ. 22669909]

Bιβλιοπωλεία «Mavromatis», Λευκωσία-Λεμεσός-Πάφος [77777650]

«Suvenir» showroom and concept store, Λευκωσία [22317777]

Βιβλιοπωλεία «Πάργα», Λευκωσία [22327740], Λάρνακα [24668090], Πάφος [26811130]

Online store www.zoki.com.cy

Την έκδοση του βιβλίου υπογράφει η εκδοτική εταιρία a bookworm publication.

€2 από την πώληση του κάθε βιβλίου θα διατίθενται στο Φιλανθρωπικό Σωματείο Βαγόνι Αγάπης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ