«Σύνορα σιωπής» από την Έφη Σαββίδη

Η εικαστική έκθεση έργων με θέμα «σύνορα σιωπής» της Έφης Σαββίδη, θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου στο Φυτώριο, Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών στη Λευκωσία.

Από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) στη Θεσσαλονίκη.

 

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Θάλεια Στεφανίδου, πρόκειται για μία εγκατάσταση έργων τής εικαστικής δημιουργού από επιμέρους ενότητες, όπως τις «Κατοικίες», τη «Φυσική Χαρτογραφία», τα «Τρόπαια», το «Maktub» και το «Papillon», που ενώ διατηρούν την αυτοτέλειά τους, συνθέτουν ταυτόχρονα μια νέα αρθρωτή ολότητα.

Η φαντασματική πόλη της Αμμοχώστου και ό,τι αυτή ανακαλεί υπήρξε αφορμή για σχέδια, καθώς και για έργα σειραϊκής παραγωγής.

Σχεδιάσματα με μολύβι πάνω σε χαρτί, ή τυπώματα σε πανί, σε μέταλλο και σε κεραμικά πλακάκια, δημιουργώντας πολύπλοκες, σχολαστικές και ευαίσθητες συνθέσεις, που ανιχνεύουν τα μνημονικά μονοπάτια της μικρής ή της μεγάλης ιστορίας.

Ο εγκλεισμός, τα όρια, η ανάγκη ανάκτησης της ελευθερίας, η επίπονη και υπομονετική ενασχόληση, ως στοιχείο παρηγορητικό της ανθρώπινης μοίρας, αποτελούν μερικές από τις πιο βασικές έννοιες που κυριαρχούν και διατρέχουν όλη την καλλιτεχνική εργασία της Έφης Σαββίδη.

Στον κατάλογο της έκθεσης «σύνορα σιωπής» εκτός του κειμένου τη επιμελήτριας, προσεγγίζουν την κάθε μία από τις επί μέρους θεματικές ενότητες που επιλέχτηκαν για την έκθεση, ο εικαστικός Σάββας Χριστοδουλίδης, η ιστορικός τέχνης Έλενα Στυλιανού, η συγγραφέας Μαρία Πετρίδη και η αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ