Από λίμνη μετατράπηκε σε έρημο [η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στον πλανήτη;]

Article featured image
Article featured image

Τεράστια οικολογική καταστροφή έχει υποστεί μία από τις μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο, η λίμνη Αράλη που βρίσκεται μεταξύ Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν.

Σύμφωνα με το Έθνος, πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί ποτέ από ανθρώπινο παράγοντα.

Η λίμνη έχει ουσιαστικά «στεγνώσει», κάτι που αποτυπώνεται με σαφήνεια στις δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ και που δείχνουν πως ήταν η λίμνη το 2000 και πως είναι σήμερα.  

Η καταστροφή ξεκίνησε με την εκτροπή των υδάτων στις άνυδρες πεδιάδες του Καζακστάν, τη δεκαετία του 1960.  

Στη συνέχεια η λίμνη δέχτηκε τα λύματα από εργοστάσιο κατασκευής βιολογικών όπλων ενώ το  νερό μολύνθηκε επίσης με λιπάσματα και φυτοφάρμακα, καθιστώντας την περιοχή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η περιοχή, όπου κατοικούν περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.  

Σύμφωνα με τη NASA, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η ανατολική πλευρά της λίμνης Αράλης έχει αποξηρανθεί ολοκληρωτικά.

Η εξαφάνιση της λίμνης εκτός από την καταστροφή της πανίδας, έχει προκαλέσει και αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής, φέρνοντας θερμότερα καλοκαίρια και ψυχρότερους χειμώνες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Article featured image

Νέα ελπίδα στη μάχη κατά του καρκίνου: Ενέσιμο φάρμακο εξάλειψε ολόκληρους όγκους

Article featured image

Το «μυστικό» του γυναικείου οργασμού ίσως να μη βρίσκεται στο κρεβάτι

Article featured image

Στο Βιετνάμ κάτοικοι ξεθάβουν τους νεκρούς τους για να κάνουν χώρο να χτίσει ο Τραμπ