Χοιρινό made in Cyprus... από την Ολλανδία

Article featured image
Article featured image

Το χοιρινό κρέας παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις του κυπριακού κοινού. Επειδή όμως οι χοίροι του νησιού άρχισαν να εξαφανίζονται, την έλλειψη που παρατηρείται στην αγορά καλύπτουν πλέον οι εισαγωγές, κυρίως με κρέας από Ολλανδία.

 

Αυτό που καταγγέλλουν όμως οι χοιροτρόφοι, το οποίο είναι και το πιο τραγικό στην όλη υπόθεση, είναι πως το εισαγόμενο χοιρινό κρέας φθάνει στην Κύπρο και πωλείται, εάν είναι φρέσκο ως κυπριακό, ενώ αν είναι καταψυγμένο το πουλούν σαν φρέσκο εισαγόμενο.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Χοιροτρόφων, Νεόφυτος Νεοφύτου, ανέφερε πως σήμερα στην Κύπρο μόνο 15 άτομα ασχολούνται με τη χοιροτροφία, ενώ ο αριθμός των χοιρομητέρων έχει μείωση 50% τα τελευταία 4 χρόνια.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Εάν δεν γίνει κάποια προσπάθεια  με το θέμα των πολεοδομικών αδειών και μια εκστρατεία για στήριξη της κυπριακής χοιροτροφίας, οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν την πίεση που δέχονται από τις εισαγωγές» όπως δήλωσε κ. Νεοφύτου.

Τόνισε επίσης πως τα κρέατα που φθάνουν στην Κύπρο και ο τρόπος με τον οποίο πωλούνται τους έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Οι εισαγωγές αυξάνονται κάθε μήνα, έτσι ο κ. Νεοφύτου καλεί το κοινό να στηρίζει τα κυπριακά χοιρινά κρέατα και να ζητά να βλέπει τη σφραγίδα στο κρέας που πρόκειται να αγοράσει.

Το 2015 τίθεται σε εφαρμογή νέα νομοθεσία που θα δίνει την ευχέρεια στις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργούν ελέγχους στα τιμολόγια των εισαγωγέων, έτσι οι κτηνιατρικοί επιθεωρητές θα γνωρίζουν που καταλήγουν οι εκατοντάδες τόνοι εισαγόμενου κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος που φθάνουν στην Κύπρο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ