Είναι η πιλόττα επιστήμη;

Article featured image
Article featured image

To καινούργιο έργο του Αντώνη Γεωργίου παρουσιάζουν οι Παραπλεύρως Παραγωγές, σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου. Το «La Belote» αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 22 Νοεμβρίου στο WhereHaus 612 (Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία).

 

To έργο διαδραματίζεται στην Κύπρο σε δύο διαφορετικές περιόδους: η πρώτη τοποθετείται το 1998, στα χρόνια της ανόδου του χρηματιστηρίου και λίγο πριν από το λαμπερό millennium όπου όλα φάνταζαν δυνατά, «έσhει λεφτά για ούλλους μας… φτάνει να δώσουμε μέσα… έτσι εν το σύστημα». H δεύτερη το 2010, στην αρχή της οικονομικής κρίσης αλλά και της έξαρσης των πρακτορείων στοιχημάτων και των online casino «Πού ήταν; Πού εγύριζεν; Μες στα μπούκκικα ήταν! Μες στα καζίνα, μες στο ίντερνετ να παίζει συνέχεια».

Μια παρέα από πέντε άντρες συναντούνται το 1998, κάθε Σαββάτο, για να παίξουν πιλόττα. Εκεί κουβεντιάζουν για γυναίκες, πολιτική, χρηματιστήριο και φυσικά για λεφτά: «Δαμέσα δα μόνο άμαν έσhει λεφτά υπολογίζουν σε». Επίκεντρο της παρέας ο Στέλιος: «Ούλλος ο κόσμος εν' δικός σου, καρτερά σε αλλά πρέπει να δώσεις μέσα». Την ίδια παρέα συναντούμε ξανά το 2010. Πάλι γύρω από ένα τραπέζι, για ακόμα ένα παιχνίδι πιλόττας. Όλα έχουν αλλάξει όμως, «αγριέψασιν τα πράματα, εν το βλέπετε;».

Το LA BELOTE διαδραματίζεται γύρω από ένα τραπέζι όπου παίζουν χαρτιά. Ένα έργο για την πιλόττα και όχι μόνο. Ένα έργο για την Κύπρο και όχι μόνο. Ένα έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις. Για το πώς ο χρόνος και οι συνθήκες αλλάζουν τις σχέσεις. Πώς το σύστημα ελέγχει τους ανθρώπους κατασκευάζοντας ανάγκες και προσδοκίες.

Πρόκειται για ένα έργο στην καθομιλουμένη κυπριακή, το οποίο προσπαθεί να διαγνώσει στο παρελθόν συμπτώματα του παρόντος, παρακολουθεί πώς όλοι παγιδευόμαστε σε δοτά όνειρα και πώς καταλήγουμε να μετράμε απώλειες, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και ένα από τα πρόσωπα του έργου διερωτάται: «Ήμασταν πάντα έτσι, ρε; Έτσι σκατά;».

Το έργο είχε επιλεχθεί και παρουσιαστεί σε μορφή σκηνοθετημένου αναλογίου στην τελική φάση του προγράμματος ανάπτυξης και προώθησης της κυπριακής θεατρικής γραφής PLAY, που συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Κέντρου του Διεθνές Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σε σκηνοθεσία του Ευριπίδη Δίκαιου τον Δεκέμβριο του 2013.

Εισιτήρια: €12 & €7. Πληροφορίες 99803832 & 97778812.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ