Έντεκα εντολές των τζιχαντιστών προς δημοσιογράφους [λίστα]

Έντεκα απαράβατες εντολές για τους δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ στο Ντεΐρ Αλ Ζουρ της Συρίας ανακοίνωσαν οι τζιχαντιστές.

 

Οι έντεκα κανόνες είναι μη διαπραγματεύσιμοι για όσους δημοσιογράφους θέλουν να βρίσκονται στο κυβερνείο, υποστηρίζουν οι σκληροί ισλαμιστές.

 

Σύμφωνα με το «Syria Deeply» αναλυτικά οι 11 κανόνες έχουν ως εξής:

1. Οι ανταποκριτές πρέπει να ορκίζονται πίστη στο Χαλίφη. Υπόκεινται στο Ισλαμικό Κράτος κι έτσι είναι υποχρεωμένοι να ορκίζονται πίστη στον ιμάμη τους.

2. Η δουλειά τους θα είναι υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης των ISIS.

3. Επιτρέπεται να συνεργάζονται με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (όπως Reuters, AFP και AP), αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα διεθνή και τοπικά δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια. Απαγορεύεται να προβάλλουν αποκλειστικό υλικό ή να έχουν οποιαδήποτε επαφή με αυτούς, οπτική ή ηχητική, σε κάθε περίπτωση.

4. Απαγορεύεται να συνεργάζονται με οποιοδήποτε τρόπο με τα τηλεοπτικά κανάλια που είναι στην μαύρη λίστα του Ισλαμικού Κράτους, όπως η Al-Arabiya, Al Jazeera και το Orient. Οι παραβάτες θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

5. Επιτρέπεται να καλύπτουν γεγονότα είτε γραπτώς είτε με φωτογραφίες, χωρίς να συνεννοούνται εκ των προτέρων με το γραφείο Τύπου του ΙΚ. Κάθε υλικό που μεταδίδεται όμως πρέπει να έχει γραμμένο ευκρινώς το όνομα του δημοσιογράφου και του φωτογράφου.

6. Δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν οποιοδήποτε ρεπορτάζ χωρίς προηγουμένως να αναφέρονται στο γραφείο Τύπου του Ισλαμικού Κράτους.

7. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και blogs για να διαδίδουν ειδήσεις και φωτογραφίες. Ωστόσο, το γραφείο τύπου της ISIS πρέπει να έχει τις διευθύνσεις και τα ονόματα αυτών των λογαριασμών και των σελίδων.

8. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς κατά τη λήψη φωτογραφιών στο έδαφός της ISIS και να αποφεύγουν τα γυρίσματα σε περιοχές ή γεγονότα όπου η λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται.

9. Οι αξιωματικοί του Γραφείου Τύπου του Ισλαμικού Κράτους θα παρακολουθούν τη δουλειά των δημοσιογράφων ενώ βρίσκονται στα εδάφη του, ενώ κάθε παραβίαση των κανόνων θα οδηγεί σε απόλυση και ακολούθως ο εν λόγω δημοσιογράφος θα λογοδοτεί στις αρχές.

10. Οι κανονισμοί αυτοί δεν είναι τελικοί και μπορεί να γίνουν αλλαγές ανά πάσα στιγμή, αναλόγως των συνθηκών και του βαθμού συνεργασίας των αξιωματούχων με τους δημοσιογράφους.

11. Στους δημοσιογράφους θα δοθεί άδεια για να ασκήσουν το έργο τους μετά από την υποβολή αίτησης στο Γραφείο Τύπου του Ισλαμικού Κράτους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ