Κοινό περιβάλλον, κοινό όραμα

Article featured image
Article featured image

Πέρα από τις τυχόν διαφορές που μπορεί να έχουν οι δυο κοινότητες, έχουν μεταξύ άλλων και ένα μεγάλο κοινό… αναπνέουν τον ίδιο αέρα, πίνουν το ίδιο νερό και μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον.

Από την Γιώτα Κούμουρου

«Το περιβάλλον ζητά κοινές δράσεις» δήλωσαν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φοιτητές δημοσιογραφίας που συμμετέχουν στο τριήμερο περιβαλλοντικό εργαστήρι “Eco-Journalism Project”.

Το εργαστήρι διοργανώθηκε από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Terra Cypria, Biological Society και Φίλοι της Γης Κύπρου.

«Το περιβάλλον δεν έχει σύνορα» είναι το Κεντρικό θέμα του έργου στο οποίο οι συμμετέχοντες μελέτησαν την πρώτη μέρα του εργαστηρίου από κοινού φυσικές περιοχές της Κύπρου, με στόχο να αντιληφθούν την αξία του περιβάλλοντος. Ως μελλοντικοί δημοσιογράφοι, έχουν να διαδραματίσουν ένα καταλυτικό ρόλο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Για τους σκοπούς υλοποίησης του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες και από τις δύο κοινότητες, οι οποίες επισκέφτηκαν διαφορετικούς βιότοπους: τη λίμνη Ορόκλινης, το φράγμα της Άχνας και τη λίμνη Παραλιμνίου. Οι ομάδες με επικεφαλής περιβαλλοντολόγους και με την καθοδήγηση έμπειρων δημοσιογράφων ενημερώθηκαν για την αξία διάφορων φυσικών περιοχών, τους κινδύνους και τις διάφορες απειλές που αντιμετωπίζουν οι περιοχές. Ακολούθως κλήθηκαν με βάση υποθετικά σενάρια ανάπτυξης στις περιοχές, να διαμορφώσουν δημοσιεύσεις για τα ΜΜΕ, όπως ρεπορτάζ για μια τηλεοπτική εκπομπή.

 



Η λίμνη Ορόκλινης

 

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σήμερα, Δευτέρα 10 Νοεμβρίου,  στο ξενοδοχείο Classic στη Λευκωσία, στις 18.30.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει, ως ειδικός προσκεκλημένος ο Nicolas Jarraud με ομιλία με θέμα: «Η εξουσία και η ευθύνη του Τύπου στην ανάπτυξη συνείδησης σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα». Θα παρευρεθούν επίσης σημαντικοί προσκεκλημένοι όπως η πρέσβειρα της Σλοβακίας, εκπρόσωποι της Αμερικάνικης Πρεσβείας, δημοσιογράφοι κ.α. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.

Το “Eco-Journalism Project” χρηματοδοτείται από  τον οργανισμό HasNa!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ