«Αποκαλύπτει» την πρόταση της ε/κ πλευράς η «Milliyet»

Article featured image
Article featured image

Η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» παρουσιάζει, ολόκληρο τον κατάλογο των περιοχών που ζητά η ε/κ πλευρά να επιστραφεί.

 

Στην πρόταση της ε/κ πλευρά για το εδαφικό εκτός από το 75% ζητά και την επιστροφή των θρησκευτικών χώρων. Ζητά την επιστροφή και των σημαντικών αρχαιολογικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών χώρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «πρέπει να ληφθεί υπόψη το ποσοστό του πληθυσμού της κάθε κοινότητας στο ποσοστό του εδάφους των συνιστώσων πολιτειών».

«Το ποσοστό εδάφους της ε/κ πολιτείας πρέπει να είναι 75% και της τ/κ 25%. Τα τ/κ χωριά και οι περιουσίες στις περιπτώσεις που είναι δυνατόν δεν θα συμπεριληφθούν στις εδαφικές αναπροσαρμογές» αναφέρεται, επίσης.

Η  «Milliyet» αναφέρει πως στην πρόταση περιλαμβάνεται «η επιστροφή εδαφών τα οποία έχουν ειδική σημασία για την ε/κ πλευρά όπου πριν το 1974 υπήρχε πυκνός πληθυσμός Ε/κ (δηλαδή Μόρφου, Αμμόχωστος) ή ιστορικής, αρχαιολογικής σημασίας χώροι για τους Ε/κ (Σαλαμίνα, Βουνί-Σόλοι), πολιτιστικής ή θρησκευτικής σημασίας (Άγιος Βαρνάβας, Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα) ή ειδικές περιπτώσεις (χερσόνησος Καρπασίας, Μαρωνητικά χωριά - 4 χωριά)».

Τα εδάφη που ζητούνται να επιστραφούν είναι:

● Μόρφου και Συριανοχώρι και η περιοχή που εκτείνεται δυτικά της Μόρφου συμπεριλαμβανομένων και των ακτών.

● Αμμόχωστος: Να επιστρέψει τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού (περίπου 24 χιλιάδες). Οι πλειοψηφία των Ε/κ κατοίκων ζούσαν πριν το 1974 νοτίως της περιοχής της παλιάς πόλης και αποτελεί το 42,5% του Δήμου Αμμοχώστου.

● Η βορειοδυτική πλευρά της Αμμοχώστου (Έγκωμη συμπεριλαμβανομένου και του Μοναστηριού του Αγίου Βαρνάβα, Στύλλοι, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος). Αυτή η επιλογή διασφαλίζει την επιστροφή 4 χιλιάδων 766 ατόμων. Ένα εμπόδιο μπορεί να είναι ο νυν δρόμος Λευκωσίας - Αμμοχώστου. Ως εναλλακτική μπορεί να είναι η πρόταση για ένα νέο δρόμο που να περιστρέφεται γύρω από τις τέσσερις αυτές κοινότητες.

● Τα μεγάλα χωριά της Μεσαορίας γύρω από τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο: Γερόλακκος, Ζώδεια, Αργάκι, Φιλιά, Κατωκοπιά, Ακάκι, Μια Μηλιά, Άσσια, Βατυλή, Λύση, Κοντέα. Περίπου 25 χιλιάδες Ε/κ επιστρέφουν.

● Η βορειοδυτική πλευρά της Λευκωσίας και οι περιουσίες στις ενδιάμεσες περιοχές. Επιστρέφουν 3 χιλιάδες Ε/Κ.

● Η Κυθραία και τρεις παρακείμενες περιοχές (Νέο Χωριό, Τραχώνι και Βουνί) Διασφαλίζεται η επιστροφή 5.530 Ε/κ.

● Η χερσόνησος της Καρπασίας που περιλαμβάνει Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα, Βοθύλακας, Λεονάρισσο, Λυθράγκωμη, Κώμα του Γιαλού, Μελανάγρα, Βασίλι, Κοιλάνεμος, Άγιος Ανδρόνικος, Νέτα και Άγιος Συμεών συμπεριλαμβανομένου του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα. Περίπου 9.942 Ε/κ επιστρέφουν. Επιπλέον αυτό θα εξισορροπήσει ξανά το μήκος των ακτών.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ