Feminist: από τις πιο μισητές λέξεις της χρονιάς

Article featured image
Article featured image

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το περιοδικό TIME πραγματοποιεί το δικό το γκάλοπ για την πιο μισητή λέξη της χρονιάς που ετοιμάζεται να φύγει. Οι χρήστες του ίντερνετ καλούνται να διαλέξουν μέσα από μια λίστα με τις πιο εκνευριστικές εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν τόσο πολύ ώστε έχουν πλέον χάσει το (όποιο) νόημά τους ή τη χιουμοριστική τους χροιά



Με λίγα λόγια, διαλέγουμε τη λέξη την οποία δεν αντέχουμε άλλο να ακούμε. Ενδεικτικά, τα αποτελέσματα των προηγουμένων ετών «απαγόρευσαν» τις λέξεις OMG, YOLO και twerk.  

Στη φετινή λίστα του Time, το αποτέλεσμα της οποία θα ανακοινωθεί μεθαύριο, στις 19 του μηνός, καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα σε λέξεις και επιφωνήματα όπως "bae" (από το babe, μωρό μου), "yaaasssss", "basic", "i can't even", "said no one ever", "om nom nom nom" και πολλές άλλες ανάμεσα στις οποίες όμως και η λέξη Feminist (φεμινιστής/φεμινίστρια).  

Το Time είχε εξηγήσει: «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ίδιου του φεμινισμού -φυσικά, αλλά από πότε το φεμινιστικό κίνημα έγινε ένα ακόμα trend το οποίο κάθε celebrity νιώθει πλέον υποχρεωμένο να μας ανακοινώσει αν του ταιριάζει , ακριβώς όπως ένας πολιτικός μιλά για ένα κόμμα; Ας επιμείνουμε στα σοβαρά ζητήματα της γυναικείας ισότητας, και ας σταματήσουμε να βάζουμε την ταμπέλα 'φεμινιστής/φεμινίστριαα' σε κάθε άσχετη ως επί το πλείστον περίσταση».

Η διαπίστωση του περιοδικού για την υπερβολική χρήση της λέξης Feminist, χρήση η οποία μπορεί τελικά να επιφέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, φαίνεται πως βρήκε πολλούς οπαδούς ανάμεσα στους ψηφοφόρους του γκάλοπ: Σχεδόν άμεσα η λέξη σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση, αφήνοντας με μεγάλη διαφορά πίσω όλες τις υπόλοιπες.

Από συναυλία της Beyonce

H επιλογή να συμπεριληφθεί στο μάλλον χιουμοριστικού ύφους γκάλοπ μια λέξη που αντιπροσωπεύει το κίνημα για τα δικαιώματα και την ισότητα του γυναικείου φύλου, και να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία με διάφορα ελαφρά εφηβικά επιφωνήματα (την χρονιά μάλιστα που σε χώρες όπως η Ινδία καταγγέλθηκαν οι περισσότεροι ομαδικοί βιασμοί και δολοφονίες γυναικών τα τελευταία χρόνια), προκάλεσε φυσικά αίσθηση. Πολύ γρήγορα η λέξη αφαιρέθηκε από το poll, συνοδεία ενός απολογητικού σημειώματος από μέρους του TIME:  

«Απολογούμαστε για τον τρόπο εκτέλεσης της φετινής δημοσκόπησης. Η λέξη "feminist" δεν θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των εκφράσεων προς ..απαγόρευση. Ενώ αρχική μας πρόθεση ήταν να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η λέξη 'φεμινίστρια' πλέον, φαίνεται πως το ουσιαστικό νόημα της επιλογής χάθηκε πολύ σύντομα. Λυπόμαστε που η ατυχής αυτή επιλογή τράβηξε την προσοχή μακριά από τα σημαντικά ζητήματα των δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων».


[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ