Τα μικρά, αθώα ψέματα καταστρέφουν τη σεξουαλική μας ζωή

Article featured image
Article featured image

Όλοι έχουμε πει μερικά μικρά αθώα ψεματάκια στον/στην σύντροφο μας. Και φυσικά τις περισσότερες φορές δεν είχε καμία επίπτωση. Έτσι τουλάχιστον νομίζαμε, αφού τώρα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο υποστηρίζουν πως τα μικρά αθώα ψεματάκια μπορούν να καταστρέψουν τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού.

Πώς; Η καθηγήτρια Laura Berman εξηγεί τη νέα επιστημονική άποψη λέγοντας πως ο σύντροφος μπορεί να αισθανθεί αυτό που πραγματικά θέλει να πει το έτερο του ήμισυ ακόμα κι αν αυτό πει ένα μικρό αθώο ψέμα, με αποτέλεσμα να πληγωθεί ακόμα περισσότερο. Ακόμα όμως κι αν δεν συμβεί αυτό, το γεγονός πως ο σύντροφος θα πει ψέματα δημιουργεί και στον ίδιο την αίσθηση της αποσύνδεσης από το αγαπημένο του πρόσωπο. Αν αυτό γίνεται σε μεγάλη χρονική διάρκεια, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια για τη σχέση και στο τομέα του σεξ.

Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, αν δεν λέμε την αλήθεια στον/στην σύντροφο μας, καταπιέζουμε αισθήματα και ανάγκες. Αυτά συσσωρεύονται και διογκώνονται με αποτέλεσμα αυτή η καταπίεση να μας οδηγήσει στη συνέχεια ακόμα και στην απιστία.

Ποια είναι λοιπόν η λύση; Όταν ο σύντροφος μας ζητά την άποψη μας ακόμα και για το πιο μικρό πράγμα, του λέμε πάντα την αληθινή μας άποψη ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που θέλει πραγματικά να ακούσει. Έτσι δεν αισθανόμαστε κι εμείς πως κρύβουμε κάτι και δεν αισθάνεται κι εκείνος πως του κρύβουμε κάτι.

Όσον αφορά στη σεξουαλική ζωή, είναι καλό να εκφράζουμε τις ανάγκες μας και τα θέλω μας σε ένα θετικό πλαίσιο και όχι με αρνητική χροιά. Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε «θέλω να έχουμε πιο συχνές ερωτικές επαφές» αντί να πούμε «γιατί δεν έχουμε ποτέ ερωτικές επαφές;»

Οι ειδικοί συμπεραίνουν πως τις περισσότερες φορές τα μικρά αθώα ψεματάκια μπορεί να λέγονται κι από καλή πρόθεση αλλά τα αποτελέσματα τους μπορεί να είναι εν δυνάμει καταστροφικά.


[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ