Η Φινλανδία αντικαθιστά τα τετράδια με το πληκτρολόγιο [διαφωνεί ο Μπαμπινιώτης]

Article featured image
Article featured image

Η Φινλανδία αντικαθιστά τα τετράδια με τους υπολογιστές. Ο παραδοσιακός, χειρόγραφος, τρόπος γραφής πρόκειται από το 2016 να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από μαθήματα πληκτρολόγησης.Έτσι τα παιδιά θα γράφουν αποκλειστικά με πληκτρολόγιο σε όλες τις τάξεις.  Η πολιτιστική αλλαγή θα είναι τεράστια, παραδέχεται η αντιπρόεδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης, όμως η πληκτρολόγηση είναι, καλώς ή κακώς, πολύ πιο χρήσιμη στη σημερινή εποχή.   

Κάποιοι αναρωτιούνται αν η αλλαγή θα δυσκολέψει παιδιά που δεν έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο σπίτι, ή τα σχολεία που δεν έχουν αρκετά κομπιούτερ ώστε να φτάνουν για όλους τους μαθητές.  

Οι περισσότεροι πάντως, εκπαιδευτικοί, γονείς και φορείς καλωσόρισαν την αλλαγή. «Οι δάσκαλοι θεωρούν αυτή τη στιγμή πιο σημαντικό να ξέρουν να βάζουν οι μαθητές κεφαλαία, και να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά τη στίξη στο πληκτρολόγιο. Είναι πιο χρήσιμο, όπως και να το κάνουμε» δήλωσε η αντιπρόεδρος των Φιλολόγων Φινλανδίας. Παρ' όλα αυτά σημειώνει ότι όταν ένα παιδί μαθαίνει να γράφει με το χέρι, έχει κάποια έξτρα οφέλη: καλύτερο συγχρονισμό και ανάπτυξη νοητικών ικανοτήτων και γι' αυτό προτείνει τα μαθήματα γραφής με το χέρι να αντικατασταθούν με ζωγραφική και χειροτεχνίες.   

Υπάρχουν πάντως και επιστήμονες που εκφράζουν επιφυλάξεις για το δρόμο τον οποίο αναμένεται να ακολουθήσει η χώρα.

Μεταξύ αυτών και ο γνωστός Έλληνας γλωσσολόγος Μπαμπινιώτης που δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο ότι το χειρόγραφο είναι πολύ σημαντικό στα σχολεία και πως όταν δεν υπάρχει το χαρτί αλλάζει ριζικά η δεξιότητα της γραφής και απομακρύνεται το παιδί από την εικόνα της λέξης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον τα παιδιά θα υστερούν στην ορθογραφία.   


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ