Ο Μπαμπινιώτης θα μιλήσει για τον Μόντη [εδώ στην Κύπρο]

Article featured image
Article featured image

Το περασμένο Σάββατο είχα κατέβει στην παλιά Λευκωσία, μαζί με την κόρη μου. Αφορμή, η πραγματοποίηση μιας αφήγησης παραμυθιού από τον σπουδαίο Ευγένιο Τριβιζά, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, στη Φανερωμένη.

Ήταν προγραμματισμένο για τις 12. Στις 12 παρκάραμε, 12.03 ήμασταν έξω από το επιβλητικό κτήριο εκεί στο στενό κοντά στην εκκλησία. Μάντεψε τι; Το κτήριο γέμισε ασφυκτικά, ενώ έξω από αυτό ήταν άλλοι 100 γονείς με τα παιδιά τους που προφανώς «ήρθαν αργά» για μια τέτοια εκδήλωση.

 



Από τη μια στεναχωριέσαι που δεν πρόλαβες, από την άλλη όμως είναι πολύ ευχάριστο που ο κόσμος έχει κριτήριο, που οι νέοι γονείς και γενικότερα οι νέοι άνθρωποι κάνουν «follow» σε ανθρώπους που αναμφισβήτητα προάγουν τον πολιτισμό.

Μια αντίστοιχης αισθητικής πλην όμως μεγαλύτερου βεληνεκούς (τηρουμένων των αναλογιών) εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών.

Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης θα βρεθεί στην Κύπρο για να μιλήσει για τον συγγραφέα Κώστα Μόντη.

Την εκδήλωση με θέμα τη γλώσσα του Κώστα Μόντη συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Κώστα Μόντη, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λατσιών. Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής Αθηνών Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα: «Ο γλωσσικός και μεταγλωσσικός Κώστας Μόντης», ενώ θα ακολουθήσει Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα με τους Έλενα Χατζηαυξέντη (ηθοποιός, τραγουδίστρια) και Νίκο Ευαγγέλου (πιάνο).

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κύριου Κώστα Καδή και θα πραγματοποιηθεί με την ευγενή υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας.

Ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης ανήκει στους εισηγητές της Σύγχρονης Γλωσσολογίας στην Ελλάδα. Από τους πρώτους δίδαξε τις σύγχρονες μεθόδους αναλύσεως της γλώσσας, τις οποίες και εφήρμοσε σε αναλύσεις της δομής της αρχαίας και της νέας ελληνικής γλώσσας. Επέμεινε στον τρόπο διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας βάσει της επικοινωνιακής μεθόδου συνδυασμένης με τη γραμματική και τη σύνταξη. Ασχολήθηκε συστηματικά με τη λεξικογραφία. Καρπός της ενασχόλησής του με τα αντικείμενα αυτά είναι το «Λεξικό της Νέας Ελληνικής», «Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο», «Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας», «Ορθογραφικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» κ.ά. Είναι εκδότης του περιοδικού «Γλωσσολογία», και Διευθυντής της σειράς «Γλώσσα-Κείμενο-Επικοινωνία».



Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λατσιά, Λευκωσία, 19.30. Πληροφορίες 22411730.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ