«Οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι»

Article featured image
Article featured image

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μίλησε για την ανοιχτή πληγή του Σκοπιανού ζητήματος, καθώς βρίσκεται στη Μελβούρνη στο πλαίσιο εκδηλώσεων της 30ής επετείου αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

 

Παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να βρεθεί λύση που να μην είναι οδυνηρή, συνάμα όμως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από μια συμβιβαστική λύση.

Σύμφωνα με το thestival, ο Δήμαρχος είπε ότι η καταγωγή της οικογένειάς του (από τη μια πλευρά) είναι από το Κρόσοβο, που σήμερα βρίσκεται στα γεωγραφικά σύνορα των Σκοπίων.

«Δεν μου πάει με τίποτα να πω αυτή την περιοχή Μακεδονία. Πρέπει να βρεθεί όμως μια λύση. Να κάνουμε έναν συμβιβασμό».

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, τον οποίο χαρακτήρισε «σοβαρό». Ο Γκλιγκόροφ είχε προτείνει, είπε, τον όρο «Σλαβομακεδονία», που θα ήταν αποδεκτός. Αντίθετα, δεν τρέφει τα ίδια συναισθήματα για τον τωρινό πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι, τον οποίο χαρακτηρίζει «σφετεριστή των ελληνικών συμβόλων».

 «Αναγνωρίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Να είναι κάτι. Να μην ξεχνάμε ότι είναι Βούλγαροι. Δεν υπάρχει γλώσσα μακεδονική. Όλα αυτά τα δημιούργησε ο Τίτο. Λέω, λοιπόν, ότι το θέμα πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί. Να λυθεί με μια συμβιβαστική λύση και ξέρω ότι αυτό θα είναι οδυνηρό για μας».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ