Τρία μουσεία που άλλαξαν τις πόλεις τους

Article featured image
Article featured image

Η δημιουργία ενός εμβληματικού μουσείου σε μια πόλη είναι επένδυση στην οικονομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό της.

 

Στην Κύπρο συχνά γίνεται λόγος από τους πολιτικούς και οικονομικούς μας παράγοντες για «μεγάλα αναπτυξιακά έργα».

Στην πλειοψηφία τους, αυτά τα έργα που θα φέρουν, σύμφωνα με το όραμα αρκετών πολιτικών μας, την πολυπόθητη ανάπτυξη, συχνά περιλαμβάνουν ποικίλων χρήσεων και σκοπών υπερπολυτελείς αναπτύξεις, που «ναι μεν θα απευθύνονται σε ''ματσό'' κόσμο, θα δημιουργούν όμως θέσεις εργασίας».

Η Huffington Post παρουσιάζει τρία οικεία σε όλους μας μουσεία που επέδρασαν καταλυτικά στην εικόνα της πόλης τους.

 

 

 

 

Guggenheim Μπιλμπάο

Το φαινόμενο που έμελλε να ονομαστεί «Bilbao Effect» είναι ασφαλώς το πρώτο παράδειγμα που έρχεται κατά νου, αφού χάρη στη δημιουργία του εντυπωσιακού Guggenheim Bilbao, μια κοινή βιομηχανική πόλη έγινε ένας δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός.

To Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1997, από τον βασιλιά Juan Carlos. Η αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει τρομοκρατική ενέργεια που είχε προγραμματιστεί για την ημέρα το εγκαινίων από τρομοκράτες που, μεταμφιεσμένοι σε κηπουρούς, τοποθέτησαν βόμβες στη βάση ενός γλυπτού του Jeff Koons στην αυλή του μουσείου.

Το κράτος κατάφερε μέσα στα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του μουσείου να συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από φόρους και να αποσβέσει το κόστος της κατασκευής του μουσείου.

Tate London

Το 1994, μετά από διαγωνισμό, οι Ελβετοί αρχιτέκτονες Herzog & De Meuron επιλέχθηκαν για να μετατρέψουν έναν παλιό σταθμό ηλεκτρικού μπροστά στον Τάμεση σε ένα μουσείο που σήμερα είναι από τα σημαντικότερα του κόσμου. Το έργο κόστισε περίπου 130 εκατομμύρια λίρες.

H Tate Modern εγκαινιάστηκε το 2000 με ένα φαντασμαγορικό light show, σε μία τελετή που παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Tony Blair, η Yoko Ono και ο Alexander McQueen. Λίγες μέρες πριν την τελετή, οι προσκλήσεις κατέληξαν να κοστίζουν 1000 λίρες, ενώ είχε προηγηθεί προσωπική ξενάγηση στην βασίλισσα της Αγγλίας και στον τραγουδιστή των Pet Shop Boys, Neil Tennant.

Το μουσείο έχει 7 ορόφους, εκ των οποίων οι 4 πρώτοι είναι εκθεσιακοί χώροι. H μόνιμη συλλογη, με έργα από το 1900, περιλαμβάνει Dalì, Picasso, Matisse, και Warhol. Η Tate Modern αποτελεί σήμερα ένα από τα τρία δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Αγγλίας, την έχουν επισκεφτεί πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι και αποφέρει στο Λονδίνο 100 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Το 2009 ξεκίνησαν τα σχέδια επέκτασης της, με έναν πύργο 11 ορόφων στη Νότια πλευρά, την κατασκευή του οποίου ανέλαβαν πάλι οι Herzog & De Meuron.

Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

Ο πρώτος ατελέσφορος διαγωνισμός για τον νέο μουσείο της Ακρόπολης έγινε το 1976 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από τότε έγιναν κι άλλες προσπάθειες που δεν καρποφόρησαν -όπως το 1989 από την τότε υπουργό πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη- μέχρι το 2000 που με τον τελευταίο διαγωνισμό, το έργο ανέλαβαν ο Bernard Tschumi και ο Μιχάλης Φωτιάδης.

Το μουσείο έγινε πραγματικότητα και εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουνίου 2009 παρουσία του τότε Διευθυντή της Ουνέσκο κ. Κοϊχίρο Ματσούρα και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μεταξύ άλλων.

Το νέο μουσείο είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο, με συνολική έκταση 25,000 τ.μ. Ο μίνιμαλ ψυχρός σχεδιασμός του κτιρίου άλλα και η αρχική βλέψη του αρχιτέκτονα να κατεδαφίσει δύο διατηρητέα κτίρια μπροστά στο μουσείο προκάλεσαν πολλές συζητήσεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κατασκευή του μουσείου. Όμως με 1.310.001 επισκέπτες μόνο τον πρώτο χρόνο λειτουργείας του και όντας 3ο στη λίστα των Times με τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ακόμα κάτι για το οποίο η Αθήνα μπορεί να είναι περήφανη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ