Ντόροθι Κινγκ: Ο τάφος μπορεί να προοριζόταν για τον Μ. Αλέξανδρο

Ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας προσπαθεί να εξηγήσει το μυστήριο που καλύπτει τον τύμβο στην Αμφίπολη, ενώ δηλώνει πως «Οι σφίγγες είναι μάλλον έτοιμες να αποκαλύψουν τα μυστικά τους».

 

Ειδική αναφορά στα μέχρι τώρα ευρήματα, κάνει η βρετανική εφημερίδα Independent και προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα των αρχαιολόγων (αναζητούν πλέον έναν τέταρτο θάλαμο κάτω από τη γη, σημειώνει), αλλά και να συνομιλήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τη διάσημη, Αμερικανίδα αρχαιολόγο Ντόροθι Κινγκ.

«Είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο λόγω του μεγέθους, αλλά και της καλλιτεχνική του δυναμικής που είναι φανταστική. Οι χτίστες ήθελαν να εκδηλώσουν τη δύναμη αυτής της περιοχής, της Μακεδονίας. Και φυσικά τη δύναμη του προσώπου για το οποίο προοριζόταν ο τάφος» όπως εξηγεί ο κ. Τασούλας.

«Είναι ένα μεγάλο ερώτημα η Αμφίπολη για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για το σπουδαιότερο τάφο που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα» σημειώνει στην εφημερίδα, η Ντόροθι Κινγκ.

Δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο ο τάφος να προοριζόταν για τον Μ. Αλέξανδρο, ακόμα και αν τελικά ο ίδιος δεν ετάφη εκεί «Οι περισσότεροι τάφοι άρχιζαν να κατασκευάζονται πριν καν το άτομο πεθάνει. Ξέρουμε πως ήθελε ο Μ. Αλέξανδρος έναν σπουδαίο τάφο στη Μακεδονία και αυτός είναι ένας τέτοιος τάφος».

Η οικονομική διάσταση του τύμβου για τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης είναι σημαντική, εξ ου και ο κ. Τασούλας λέει με κάθε τρόπο: «Εάν χρειαστούν και άλλα χρήματα θα δοθούν. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αυτή η ανασκαφή, πρέπει να αποκαλυφθεί το όλον».

Για να συμπληρώσει: «Το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την Αμφίπολη είναι μεγάλο. Είναι τιμή για τους Έλληνες να βλέπουν κομμάτια της κληρονομιάς τους. Δίνει σε όλους μας δύναμη για να ξεπεράσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα».

Η Ντόροθι Κινγκ καταλήγει: «Αυτό είναι μόλις το πρώτο κεφάλαιο. Σίγουρα θα βρεθούν και άλλα πράγματα μέσα στον τύμβο. Κρίνοντας από τη σπουδαιότητα του κτίσματος, θα πρέπει να υπάρχουν κάπου κοντά και άλλα ιερά και κτίσματα. Δεν βρίσκεις κάτι τέτοιο, όπως ο τύμβος της Αμφίπολης, μέσα στην απομόνωση».

«Το μνημείο με όσα μας έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα, ήδη έχει μιλήσει» τόνισε ο κ. Τασούλας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ