Ο «ιπτάμενος ταχυδρόμος» της DHL

Article featured image
Article featured image

Το πρώτο μη επανδρωμένο, αυτόνομο με προγραμματισμό αεροσκάφος (drones), που έχει την εξουσιοδότηση να παραδίδει προμήθειες στην Ευρώπη, λάνσαρε η DHL για μεταφορά πακέτων. 

 

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα αρχικά σε πιλοτικό πρόγραμμα, για να μεταφέρει δέματα στο νησί Juist, στη βόρεια ακτή της Γερμανίας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα εγχείρημα στην Ευρώπη, όπου ένα μη επανδρωμένο, αυτόνομο με προγραμματισμό αεροσκάφος υλοποιεί μεταφορές μέσω προηγμένης GPS τεχνολογίας. Το σύστημα διανομών της DHL ονομάζεται 'parcelcopter' (δεματόπτερο) και θα εκτελεί πτήσεις διάρκειας 30 λεπτών, μεταφέροντας φάρμακα και αγαθά πρώτης ανάγκης στους περίπου 2000 κατοίκους του νησιού Juist, με σημείο εκκίνησης την πόλη Norden, που βρίσκεται κοντά στη Βρέμη. Αν οι δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παράδοση δεμάτων και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές.

Το μοντέλο του μη επανδρωμένου αυτόνομου με προγραμματισμό αεροσκάφους κινείται μέσω τεσσάρων ηλεκτροκίνητων ελίκων. Το συνολικό βάρος (περιλαμβανομένου του πακέτου προς παράδοση) είναι περίπου 5  κιλά, εκ των οποίων τα 3.8 κιλά είναι το αεροσκάφος. Σύμφωνα με την εταιρεία, με βάση ειδικό προγραμματισμό του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, θα προκαθορίζεται η πορεία μέχρι την άφιξη στον προορισμό και πίσω. Το δέμα θα είναι τοποθετημένο μέσα σε ένα κίτρινο κουτί το οποίο θα βρίσκεται στο κάτω μέρος του αεροσκάφους για εύκολη παράδοση, ενώ η θα είναι εξαιρετικά ελαφρύ και ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, εξασφαλίζοντας την ασφαλή μεταφορά των αγαθών.

Η εν λόγω εφαρμογή στο χώρο των μεταφορών, παρότι έχει κάποιες δυσκολίες στην υλοποίησή της, είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη, αφού μπορεί να εκτελέσει αποστολές σε χρόνο και περιοχές που άλλα συμβατικά μέσα δεν μπορούν να επιτύχουν. Σύμφωνα με το όραμα της εταιρείας, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα εφαρμοστεί σε αρχικό στάδιο για την εξυπηρέτηση περιοχών με ανεπαρκές οδικό δίκτυο και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς πληγείσες ή εμπόλεμες περιοχές.

Αυτό λοιπόν που κάποτε αποτελούσε επιστημονική φαντασία σήμερα τίθεται σε εφαρμογή από τη DHL. Η εταιρεία είναι έτοιμη να πετάξει στη νέα ταχυδρομική εποχή, αφού όχι μόνον πήρε το πράσινο φως από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γερμανίας για να μπορεί να εκτελεί τα δρομολόγιά της, αλλά έχει εξασφαλίσει μέχρι και δικό της αεροδιάδρομο για τις μεταφορές που θα πραγματοποιούνται μέσω του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.dpdhl.com

 

 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ