«To μέρος που παίζαμε το θαυμάζει τώρα ο πλανήτης»

Article featured image
Article featured image

Από την πρώτη μέρα της ανασκαφής ξημεροβραδιάζεται στον λόφο Καστά και προβληματίζεται για την εξέλιξη των ανασκαφών. Ο Θανάσης Μπακάλης είναι 16 χρόνων και έχει εντυπωσιαστεί όχι μόνο από τα ευρήματα της ανασκαφής αλλά και από τη δουλειά των δημοσιογράφων.

Αναζητούσε με αγωνία να δημοσιευτεί ένα δικό του άρθρο και θέλει να δει από κοντά με ποιο τρόπο η ενημέρωση της Άννας Παναγιωταρέα, από ένα μικρό χωριουδάκι, κάνει τον γύρο του κόσμου.

«Θέλω να κάνω καλό στον τόπο μου» δηλώνει ο Θανάσης, που καθημερινά παρακολουθεί τα πάντα σε σχέση με την ανασκαφή, μελετάει όλα τα δελτία τύπου του υπουργείου Πολιτισμού ενώ δεν του ξεφεύγει καμία ανάρτηση στο  διαδίκτυο.

Από την πρώτη μέρα ο Θανάσης στεκόταν δίπλα στον αστυνομικό φύλακα του τάφου και παρατηρούσε τα πάντα.

Ο μαθητής της Β’ Λυκείου από τις πρώτες ημέρες της ανασκαφής οργάνωσε ως εθελοντής την παρέα του και καθάριζαν περιφερειακά τον λόφο από τα μπουκάλια και τα σκουπίδια που άφηναν οι επισκέπτες, ενώ πολύ συχνά βοηθούσε άλλους εθελοντές στην μεταφορά μπάζων.

«Εδώ στο λόφο παίζαμε από πιτσιρικάδες δεν μπορώ να τον βλέπω βρώμικο» ήταν οι πρώτες κουβέντες του. «Για μας είναι ο τόπος μας και τον θέλουμε όμορφο».

Σεμνός και ντροπαλός  αλλά ταυτόχρονα πολύ δραστήριος, ο μαθητής  της Β τάξης Λυκείου ρωτάει τον δημοσιογράφο της ιστοσελίδας Χρονόμετρο, να μάθει για τα μίτινγκ των δημοσιογράφων.

Θ.Μ.: «Η κυρία Παναγιωταρέα  είναι αυστηρή;»

Γ.Ρ.: «Όχι είναι πολύ καλή»

Θ.Μ.: «Θέλω να δώ πως σας μιλάει. Τι σας λέει; Ρωτάτε ότι θέλετε; Mπορώ να έρθω;»

Γ.Ρ.: «Δε νομίζω να σου χαλάσει χατίρι… αρκεί να μου στείλεις ένα άρθρο»

Θ.Μ.:  «Τι να γράψω;»

Γ.Ρ.: «Θα γράψεις αυτό που σκέφτεσαι»

Το χαμόγελο λάμπει στο πρόσωπο του μικρού Θανάση και σε έξι ώρες το άρθρο του μικρού φύλακα του τάφου ήταν έτοιμο:

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

«Η Μεσολακκιά είναι ένα χωριό του Δήμου Αμφίπολης στο Νομό Σερρών. Τον τελευταίο καιρό έχει ζήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είναι μικρό σε έκταση και σε πληθυσμό. Πριν από ένα μήνα ήταν άγνωστο, έρημο και χωρίς σύνδεση ίντερνετ. Όλα άλλαξαν από τον Αύγουστο και κυρίως η ζωή μας .

Ο τεράστιας σημασίας τάφος στον λόφο Καστά ανέδειξε την περιοχή παγκοσμίως. Οι ακέφαλες σφίγγες, οι πανέμορφες Καρυάτιδες, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό αλλά και το επιβλητικό λιοντάρι της Αμφίπολης έκαναν όλο τον πλανήτη να παραμιλάει. Όλοι οι κάτοικοι ακόμα και σήμερα δεν πιστεύουμε στα μάτια μας.

Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα βλέπαμε κάθε μέρα το χωριό μας  στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Όλοι έχουμε εντυπωσιαστεί. Νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια και ελπίζουμε πως η ζωή μας θα γίνει καλύτερη όταν φτάσει και ο τουρισμός.

Τα ευρήματα μας γέμισαν με αισιοδοξία, δίνοντας μας τεράστια χαρά.. Εμείς τα παιδιά δεν μπορούμε να πιστέψουμε  ξαφνικά ότι στο μέρος που παίζαμε πριν από λίγο καιρό βρέθηκε αυτός ο τεράστιος τάφος. Οι παππούδες συζητούν ασταμάτητα για τον τύμβο και η χαρά τους ζωγραφίζεται στα πρόσωπα τους. Οι ρεπόρτερ και οι τουρίστες έχουν κατακλύσει το χωριό και τα μαγαζιά έχουν γεμίσει κόσμο.

Καθημερινά όμως ζούμε με την αγωνία και πολλά αναπάντητα ερωτήματα: Είναι άραγε ο τάφος συλημένος ; Πως είναι δυνατόν να φτιάχτηκαν όλα αυτά τα αξιόλογα ευρήματα 2300 χρόνια πριν; Ποιος είναι τελικά ο ένοικος του τάφου;

Όλοι απορούμε τι θα έρθει στο φως με την ανασκαφή. Όποια όμως και εάν είναι η εξέλιξη, ο λόφος Καστά ήδη έχει αλλάξει την ζωή όλων μας και θέλουμε να μας αποκαλύψει το μεγαλείο του.

Θανάσης Μπακάλης».

 


πηγή: iefimerida

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ