Η καστανομαλλούσα [λαϊκό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους]

Article featured image
Article featured image

«Η Καστανομαλλούσα με τα μακριά μαλλιά, ο βασιλέας τζαι το βασιλόπουλλον, η κατζιά τζαι η γιαγιά, το μαγεμμένον δέντρον τζαι το παράξενο ψάρι» ζωντανεύουν στη σκηνή από το Θέατρο Λέξη του Γιώργου Τσιάκκα.

Το κυπριακό λαϊκό παραμύθι του Νέαρχου Κληρίδη με τίτλο «Η Καστανομαλλούσα» ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι που εκδόθηκε το 1960 από τον Νέαρχο Κληρίδη και αποτελεί μέρος της συλλογής του Κυπριακά Παραμύθια, Διηγήσεις με δράκους, Τόμος Γ΄.

Σε μια εποχή που η προφορική παράδοση -άρα και ο εξαιρετικά πολύτιμος και απίστευτα πλούσιος κόσμος των παραμυθιών- ως μορφή επικοινωνίας έχει εκτοπιστεί από την καθημερινότητά μας, το θέατρο μπορεί να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον μας και να μας συνδέσει και πάλι με τις ρίζες του παρελθόντος μας.

Η παράσταση μας ταξιδεύει στον κόσμο του παραμυθιού και του ονείρου. Τα σκηνικά, τα κοστούμια, η κίνηση και η μουσική δημιουργούν χρώματα, εικόνες και ήχους ενός κόσμου μαγικού που δεν παύει να γοητεύει, αλλά και να προάγει τις διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες, που αποτελούν και τη βάση κάθε γνήσιας λαϊκής παράδοσης. Το έργο θίγει σημαντικά ανθρώπινα ζητήματα όπως η αιώνια πάλη καλού–κακού και η πίστη στην ανθρώπινη δύναμη, ενώ η επιλογή του  έργου έγινε με κύριο γνώμονα τη δυνατότητα που αυτό παρέχει σε μικρούς και μεγάλους για γνωριμία και επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τη διασκευή και σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε ο Νίκος Νικολαΐδης, τα σκηνικά και κοστούμια η Έλενα Κατσούρη, τη μουσική ο Πέτρος Σολωμού και την κινησιολογία ο Νεκτάριος Θεοδώρου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:  Χρήστος Γρηγοριάδης, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Αντρέας Νικολαΐδης, Άννα Παπαγεωργίου, Στέλλα Φιλιππίδου, Μυρσίνη Χριστοδούλου.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στις 11:00, στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών. Παραστάσεις θα δίνονται κάθε Σάββατο στις 16:00 και κάθε Κυριακή στις 11:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών. Η τιμή του εισιτηρίου είναι €10 (διατλιθενται στα περίπτερα Soeasy και στην ιστοσελίδα http://www.soldout-tickets.com.cy/). Πληροφορίες στο τηλ. 70000146.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ