Η Καρνατική μουσική, μέσα από τα μάτια του Άντη Σκορδή

Article featured image
Article featured image

«Προσωπικά πιστεύω και έχω σαν κίνητρο μου, πως ο άνθρωπος χρειάζεται νέα ερεθίσματα και καινούριες παραστάσεις στη ζωή του. Είναι ένας τρόπος ανανέωσης αλλά και απόκτησης μιας πιο συγκροτημένης εικόνας του τι θέλει κάποιος από τη ζωή, ή πόσο παραπάνω τι δεν θέλει. Η ασφάλεια, είναι κάτι το εθιστικό που σίγουρα καθησυχάζει αλλά αφήνει το πνεύμα και την φαντασία περιορισμένη. Νέες παραστάσεις μπορεί να βιώσει κάποιος/α από ένα διαφορετικό φαγητό που μπορεί να δοκιμάσει μέχρι ένα ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου. Η διαδικασία είναι η ίδια. Μόνο, για να μπορεί κάποιος να το βιώσει χρειάζεται και η απαραίτητη ψυχολογία και αντίληψη.

Η Καρνατική μουσική ήταν ένας από τους τρόπους που βρήκα πως μπορώ να νιώσω αυτό το καινούριο όσο αφορά την μουσική. Πέραν του καινούριου, ήταν ένας τρόπος να καταλάβω καλύτερα πολλά πράγματα που νόμιζα πως ήξερα, αλλά και να δω άλλα πράγματα που ήξερα με νέο τρόπο. Σαν μουσική στα αυτιά μας είναι ένας νέος ήχος, με διαφορετικά όργανα, μελωδικές γραμμές και ρυθμό... πέραν όμως της επιφανειακής προσέγγισης, είναι ένας κόσμος γεμάτος με ιδιώματα της κουλτούρας μας, και πολλών άλλων απλά μεταφρασμένα διαφορετικά, και κυρίως αναπτυγμένα με άλλον τρόπο. Γι’ αυτό και υπάρχει διαφορετική θρησκεία, έθιμα, φαγητά, και πολλά άλλα σε σχέση με τον πολιτισμό μας. Και κατ’ επέκταση διαφορετική δυναμική στο τι είναι η μουσική.

Πέραν της διαφορετικής προσέγγισης που μπορεί κάποιος να δει μέσα από την Καρνατική μουσική, υπάρχουν άπειρα «εργαλεία» που μπορούν να βοηθήσουν και να εμπνεύσουν κάποιο που ασχολείται με μουσική ή ακόμα και χορό. Ο τρόπος εκμάθησης του ρυθμού, που με απλά στοιχεία μπορείς να δημιουργήσεις πολύπλοκες ρυθμικές διατάξεις είναι ίσως το πιο βασικό. Μέσα από την εκμάθηση της Καρνατικής μουσικής, κάποιος μπορεί να ξεκινήσει από τα πιο απλά ρυθμικά στοιχεία (όγδοα, δεκαταέκτα κτλ) και να καταλήξει στα πιο πολύπλοκα (πεντάηχα, 5:3, 7:5, κτλ) είτε σαν σόλο ή σαν ομάδα. Είναι ένα σημαντικό εφόδιο για οποιανδήποτε μουσικό, όχι μόνο για σωστή εκτέλεση ρυθμικών φράσεων, αλλά και για πιο άνετη ανάγνωση, ανάπτυξη αλλά και δημιουργία.

Με την Καρνατική μουσική είχα έμπνευση σαν συνθέτης και εργαλεία για να υλοποιήσω ιδέες που είχα στον νου μου, αλλά και σαν μουσικός με βοήθησε να αναπτύξω μια καλύτερη αίσθηση του ρυθμού και των πολυρυθμών. Το πιο σημαντικό όμως θεωρώ πως ήταν μια πλατφόρμα για νέους δρόμους και ερεθίσματα που ήρθαν και έρχονται. Η Καρνατική μουσική εμπεριέχει στοιχεία που μπορεί κάποιος να μάθει και να εφαρμόσει σε πολλά περιεχόμενα. Από μουσική, χορό, μέχρι φιλοσοφία και διαλογισμό».

Άντης

 



 

Ο Άντης Σκορδής θα είναι, για ακόμα μια φορά, ένας εκ των εισηγητών του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος (Ιούλιος 2015), όπου θα διδάξει σεμινάριο σχετικά με την Καρνατική Μουσική. Για εγγραφές και πληροφορίες σύντομα στο www.louvana.com.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ