Αυξάνονται οι διαδικτυακές οικονομικές απάτες [Θύμα ένας αναγνώστης μας]

Article featured image
Article featured image

Επικοινώνησε πριν από λίγες μέρες με τα γραφεία της City ο αναγνώστης μας Γ. ο οποίος μας ενημέρωσε πως εξαπατήθηκε μέσω διαδικτύου κι απ’ την πιστωτική του κάρτα απέσπασαν το χρηματικό ποσό των €690,00. Λόγω του ότι ολημερίς κι ολονυχτίς μες στο διαδίκτυο είμαστε όλοι, είπαμε να το πάρουμε ζεστά το θέμα και να δούμε τι γίνεται μ’ αυτές τις απάτες. Επιπλέον, είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερώσουμε ξανά τους αναγνώστες μας για τις ευθύνες και τα δικαιώματά μας ως χρήστες του διαδικτύου.

Το στόρι του αναγνώστη μας

Ο Γ. είναι στα 30, άνεργος, και σκεφτόταν μήνες τώρα, να ψαχτεί για δουλειά στην Αμερική. Καθώς σέρφαρε για τα διάφορα στο διαδίκτυο, θυμήθηκε πως κάπου είχε ακούσει για την λοταρία των αμερικάνικων green card κι έτσι είπε να κάνει μια προσπάθεια. Πληκτρολογώντας λοιπόν σε γνωστή μηχανή αναζήτησης τον συνδυασμό των λέξεων «Green» και «card», κλίκαρε σ’ ένα απ’ τα πρώτα αποτελέσματα που του έβγαλε η μηχανή. Αυτό που δεν πρόσεξε ο Γ. είναι πως τα πρώτα αποτελέσματα που ξεπετάχτηκαν μπροστά του αφορούσαν σε πληρωμένες διαφημίσεις.  

Μπαίνει λοιπόν στην πρώτη [διαφημιζόμενη] σελίδα, βάζει τα προσωπικά του στοιχεία, γεμίζει φόρμες, πατάει κι ότι αποδέχεται τους όρους και προϋποθέσεις [ναι, εκείνο το σημείο που όλοι πατάμε και δεν διαβάζουμε τι λέει] και συνεχίζει. Έπειτα, του ζητείται το ποσό των €690,00 για να προχωρήσει λέει η διαδικασία. Στην απελπισία του πάνω, βάζει και τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας. Την ίδια στιγμή, λαμβάνει sms απ’ την τράπεζά του για την πληρωμή των €690,00 ενώ, σε μικρό χρονικό διάστημα, δέχεται τηλεφωνική κλήση από άγνωστο αριθμό. Ο αγγλόφωνος συνομιλητής του, τον ενημέρωσε πως για να προχωρήσει η διαδικασία, θα πρέπει να καταθέσει επιπλέον χρήματα και προσωπικά στοιχεία –τηλεφωνικώς αυτή τη φορά- ζητώντας του τον κωδικό ασφαλείας της πιστωτικής του κάρτας και τον αριθμό του διαβατηρίου του. Τότε ήταν που αντιλήφθηκε πως επρόκειτο περί απάτης και κλείνοντας αμέσως το τηλέφωνο, επικοινωνεί με την τράπεζά του για να προχωρήσει σε ακύρωση της κάρτας του κι επιπλέον επικοινωνεί με την αστυνομία της περιοχής του.

Την επομένη επικοινώνησε με παιδιά που ήξερε εδώ στην City και μας ενημέρωσε για το συμβάν, δίνοντάς μας την αφορμή να ενημερώσουμε και εμείς με την σειρά μας τους υπόλοιπους αναγνώστες.

Επικοινωνήσαμε με την Αστυνομία Κύπρου για να μάθουμε περισσότερα  

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας κ. Ανδρέας Αγγελίδης, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας ανέφερε ότι «Σε τέτοιες περιπτώσεις η αστυνομία βρίσκεται σε επαφή με την Europol και επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα που προκύπτουν. Παράλληλα συνεργάζεται με τις τράπεζες για αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων».  Μας εξήγησε επίσης πως τα στατιστικά στοιχεία που η αστυνομία έχει στην διάθεσή της παρουσιάζουν αυξητική τάση, όσον αφορά στις ηλεκτρονικές οικονομικές απάτες, και μάλιστα σε υποθέσεις που αφορούν στην απόσπαση χρηματικών ποσών αξίας €5,000 και άνω.

Καλό είναι να ενημερωνόμαστε για τα σχετικά, υπάρχει μάλιστα αναρτημένο στο διαδίκτυο σχετικό έντυπο του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Η νομική πτυχή της ηλεκτρονικής απάτης

Επιπλέον, σε επικοινωνία που είχαμε με τον ειδικευμένο στο ηλεκτρονικό έγκλημα νομικό και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Frederick Δρ. Κωνσταντίνο Κουρουπή, ενημερωθήκαμε πως σε τέτοιες περιπτώσεις, ο χρήστης οφείλει εκτός απ’ την τράπεζα και την αστυνομία να ενημερώσει και τον πάροχο της ιστοσελίδας που τον αφορά. Ο κ. Κουρουπής μας εξήγησε πως «Πριν λίγο καιρό τροποποιήθηκε η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο χρήστης, όταν λάβει γνώση πως πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα, μπορεί να καταφερθεί και εναντίον του παρόχου, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν». Επιπλέον, ο νομικός μας ανέφερε πως καλό είναι να κοιτάζουμε προσεκτικά τα εξτένσιον των ιστοσελίδων που επισκεπτόμαστε και επίσης να ερευνούμε εάν πρόκειται για secure sites.

Σερφάραμε να δούμε τι γίνεται με τον παγκόσμιο ιστό και… σκοντάψαμε στην χώρα μας

Εννοείται πως είχαμε κι εμείς την περιέργεια να μπούμε στην εν λόγω ιστοσελίδα για να δούμε τι συμβαίνει. Επιπλέον επισκεφτήκαμε τα διάφορα φόρουμ, όπου στην αναζήτηση με την επωνυμία της εν λόγω ιστοσελίδας το μόνο που βρίσκαμε ήταν βρισιές και άρθρα που αφορούσαν σε scum. Η επόμενή μας κίνηση, ήταν να σερφάρουμε στα footnotes της ιστοσελίδας, να δούμε ποια εταιρία κρύβεται από πίσω. Έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά, όπως αναγράφεται, γραφεία της εν λόγω εταιρίας βρίσκονται στην Κύπρο και μάλιστα αναγραφόταν και διεύθυνση της Λεμεσού. Μπαίνουμε στο google maps, κτυπάμε την διεύθυνση και εντοπίζουμε πως ανταποκρίνεται σ’ ένα απ’ τα πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία της πόλης. Όπως και να’ χει, δουλειά δική μας δεν είναι αυτά, η αστυνομία διερευνά την υπόθεση για να εντοπίσει εάν πρόκειται περί απάτης ή αν η εν λόγω ανεπίσημη ιστοσελίδα επιτρέπεται να τάζει στον κόσμο πράσινες κάρτες και πράσινα άλογα.  

Στον Γ. έχει ήδη παραδοθεί η νέα του πιστωτική κάρτα [μείον τα χρήματα που του απέσπασαν] και όπως ενημερώθηκε από την τράπεζά του πρέπει να περιμένει για ένα μήνα τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.

Εσύ, τι θα κάνεις;

Καταρχήν ενημερώσου για το τι συμβαίνει και προστάτευσε όσο μπορείς τα προσωπικά σου δεδομένα. Επίσης, μη κακό σου συμβεί κάτι παρόμοιο, επικοινώνησε πρώτα με την τράπεζά σου και μετά με το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος ή με τα Επαρχιακά Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων.

Και να θυμάσαι: Την υπογραφή και… τα προσωπικά μας στοιχεία, προσέχουμε που τα βάζουμε.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ