Στην ερώτηση «τι πίνουν (ή τι τρώνε) στο Μπάκιγχαμ;» υπάρχει πλέον η απάντηση

Article featured image
Article featured image

Ένα «περίεργο» μανιτάρι φύεται στους Κήπους του Μπάκιγχαμ. Κόκκινος με λευκές βούλες, ο Αμανίτης ο Μυγοκτόνος -ή Amanita muscaria σύμφωνα με την επιστημονική ονομασία του ή απλώς ζουρλομανίταρο κατά το κοινώς λεγόμενο- εντοπίστηκε από τον βρετανό τηλεοπτικό κηπουρό Αλαν Τίτσμαρς.

Πρόκειται στην ουσία για παραισθησιογόνο μανιτάρι...

 

Ο Τίτσμαρς «περιόδευε» μαζί με τον ειδικό καθηγητή Οικολογίας Μικ Κρόουλεϊ στους βασιλικούς κήπους, στο πλαίσιο έρευνας για το σόου «The Queen’s Garden», το οποίο θα προβληθεί ανήμερα τα Χριστούγεννα. Αίφνης, ο τηλεοπτικός κηπουρός παρατήρησε το ομολογουμένως όμορφο -αυτοφυές- μανιτάρι και ρώτησε τον καθηγητή εάν τρώγεται.


Το Amanita muscaria έχει ψυχοδραστικές συνέπειες, όπως υπνηλία, παραισθήσεις, κυκλοθυμία, ευφορία.


«Εξαρτάται τι εννοείτε» απάντησε ο Κρόουλεϊ. «Σε κάποιους πολιτισμούς τρώγεται για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές του. Οι άνθρωποι που τα τρώνε όμως μπορεί να επίσης αρρωστήσουν πολύ βαριά.

Η παράδοση ήθελε να το δίνουν στον «χαζό του χωριού» κι έπειτα να πίνουν τα ούρα του, διότι έτσι φτιάχνονταν χωρίς τον φόβο των παρενεργειών» εξήγησε ο καθηγητής.

 



Η μουσκιμόλη και το ιβοτενικό οξύ τα οποία εμπεριέχονται στα συγκεκριμένα μανιτάρια έχουν ψυχοδραστικές συνέπειες, όπως υπνηλία, παραισθήσεις, κυκλοθυμία, ευφορία. Ο Αμανίτης ο Μυγοκτόνος έχει μακρά ιστορία στις σαμανικές τελετές.

Εκπρόσωπος του Παλατιού πάντως έσπευσε να διευκρινίσει στη Sun ότι «τα μανιτάρια από τον κήπο δεν χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του Παλατιού».

Και σίγουρα μας έπεισε!


[πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ