Ένοπλος (πιθανόν τζιχαντιστής) κρατά 40 ομήρους σε cafe στο Σίδνεϊ

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ομηρεία 40 πολιτών, περίπου, στο Σίδνεϊ.

 

Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει ακόμη σαφή, αφού η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά εικάζεται ότι έχει σχέση με ισλαμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι Αρχές τις Αυστραλίας, μετά από αρκετές ώρες κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία με τον ένοπλο και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις μαζί του.

Ο δράστης εικάζεται ότι κρατούν ομήρους 40  άτομα, 10 εργαζομένους και 30 πελάτες του  Lindt Chocolate Cafe στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

Τοπική τηλεόραση έδειξε εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος. Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντριου Σίπιον ανέφερε ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια. Εν τούτοις όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια».

Λίγο μετά τις 7 το πρωί ώρα Ελλάδος, μέσα ενημέρωσης, μετέδιδαν ότι εθεάθησαν τρεις άνθρωποι να βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ. Μάλιστα, το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7, που μεταδίδει ζωντανά από το σημείο, έδειξε και τις σχετικές εικόνες, με τους δύο να βγαίνουν από την κεντρική είσοδο. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας που φοράει ποδιά του Lindt, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν μετακινηθεί πλησιέστερα στην πόρτα. Μία ώρα αργότερα, κατάφεραν να δραπετεύσουν από το καφέ της ομηρίας ακόμα δύο άτομα.

Οι δύο γυναίκες που διέφυγαν φορούσαν και οι δύο ποδιές οι οποίες δείχνουν πως είναι μέλη του προσωπικού του καφέ Lindt, ενώ η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως διαπραγματευτές ήρθαν σε επαφή με τον ένοπλο που κρατεί τους ομήρους, αλλά αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του.

Δείτε live εικόνα από το σημείο:

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ