O ισπανικός εμφύλιος μέσα από το Google Street View

Article featured image
Article featured image

Είναι πολλά όσα έχουν ακουστεί για τον ισπανικό εμφύλιο. Πώς ο Φράνκο βοηθήθηκε από τον Χίτλερ για να νικήσει τους κομμουνιστές. Πώς αυτό οδήγησε τον Ισπανό δικτάτορα να φτάσει στην εξουσία, την οποία και κράτησε επί 40 χρόνια.

Όλοι μας έχουμε δει, έστω και μια φορά στη ζωή μας, ένα αντίγραφο ή μια φωτογραφία του μοναδικού πίνακα του Πικάσου για το μακελειό στην Γκερνίκα. Όμως, αυτή τη φορά, ένας Αμερικανός ανιματέρ δημιούργησε κάτι διαφορετικό.

Με επίκεντρο τη Μαδρίτη, η οποία βομβαρδίστηκε ανηλεώς επί 28 μήνες από τα αεροπλάνα της ναζιστικής Γερμανίας, που στάλθηκαν από τον Χίτλερ για να συνδράμουν τον Φράνκο, ο Αμερικανός Sebastian Maharg συγκέντρωσε από συγκεκριμένους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας τις αυθεντικές φωτογραφίες με τη φρίκη του πολέμου.

Αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων

Στη συνέχεια, μέσω του Google Street View, εντόπισε τη σύγχρονη εικόνα των δρόμων αυτών. Κατόπιν, προκειμένου να αποδείξει ότι η Μαδρίτη είναι μία από τις πόλεις που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον χαρακτήρα και την ταυτότητά τους παρά το πέρασμα των ετών, «σύρραψε» ή μόνταρε τις φωτογραφίες του εμφυλίου με αυτές του Google Street View.

«Είναι το χαστούκι της πραγματικότητας. Οι εικόνες σάς εκπλήσσουν την ώρα που ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να αφομοιώσει τις δύο πραγματικότητες, τους δύο “χρόνους” στο ίδιο μέρος», δήλωσε ο Αμερικανός καλλιτέχνης στην ισπανική εφημερίδα El Pais. O ίδιος ανάρτησε τα «έργα» του στην ισπανική ιστοσελίδα Yorokobu.es.

Ο Maharg, που δηλώνει λάτρης της Ιστορίας, είπε πως έμεινε άναυδος όταν είδε πόσο όμοιες ήταν οι βάσεις, οι δρόμοι, τα κτίρια με την τότε εποχή, με αφορμή την 70ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία, στις 6 Ιουνίου.

«Εστω και για μια στιγμή, έχεις την αίσθηση πως ταξιδεύεις μέσα στον χρόνο. Σε πληροφορεί για αυτά που ζήσαμε, όταν εμείς δεν συνειδητοποιούμε τι μας περιβάλλει. Σε αυτά τα ίδια πεζοδρόμια εκτυλίχθηκαν δραματικές στιγμές», δηλώνει ο καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στο Σικάγο, αλλά στις φλέβες του ρέει σκωτσέζικο και ισπανικό αίμα, καθώς ο πατέρας του ήταν Σκωτσέζος και η μητέρα του Ισπανίδα.

Ο παππούς του, καθηγητής από τη Σαλαμάνκα, είχε λάβει μέρος στον εμφύλιο με την εθνικιστική παράταξη, υποστήριζε δηλαδή τον στρατηγό Φράνκο, και πέθανε τον Ιανουάριο του 1939.

«Οι φωτογραφίες υπάρχουν εκεί, και δεν είναι δύσκολο να τις βρεις, αλλά πολλοί άνθρωποι μένουν έκπληκτοι όταν τις βλέπουν γιατί έχουν συνηθίσει να μην κάνουν πράγματα που μπορεί να ξυπνήσουν το παρελθόν», εξηγεί ο Maharg. «Στο Παρίσι ή το Βερολίνο έχουν μια έκθεση κατά την οποία μπορεί κάποιος να δει τις σκηνές της μάχης, αλλά στη Μαδρίτη δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού», προσθέτει.

 

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ