Στους δρόμους ξανά οι Τούρκοι

Article featured image
Article featured image

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν σήμερα Τρίτη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, μετά την ανακοίνωση ότι ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, το αγόρι που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το περασμένο καλοκαίρι, απεβίωσε.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, 2.000 άνθρωποι, κυρίως φοιτητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής, απέκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να τους διαλύσει. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και στην Κωνσταντινούπολη, όπου πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο όπου κατέληξε το 15χρονο παιδί. 

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, όπως "το κράτος είναι δολοφόνος", "ο Μπερκίν είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού" και "σώμα με σώμα κατά του φασισμού", συγκεντρώθηκαν έξω από ένα χώρο λατρείας των Αλεβιτών όπου μεταφέρθηκε η σορός του παιδιού μετά την διαδικασία της νεκροψίας. Οι Αλεβίτες είναι θρησκευτική μειονότητα στην κατά πλειονότητα σουνιτική μουσουλμανική Τουρκία που ασπάζεται μια πιο φιλελεύθερη εκδοχή του Ισλάμ και είναι σε διαμάχη με την συντηρητικών ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν και στη Σμύρνη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ