Πάντρεμα συγκυριών που οδηγούν σε λύση βλέπει και ο Ναμί

Article featured image
Article featured image

Σημαντικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες για την επίλυση του κυπριακού διαβλέπει και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ουάσιγκτον Τάιμς» και δημοσιεύεται με τίτλο «υπουργός βλέπει εντός μηνών σπάσιμο του αδιεξόδου στη μακρά διαίρεση της Κύπρου». H κυβέρνηση Ομπάμα, σημειώνει ο κ. Ναμί, συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση των συνομιλιών για την επανένωση. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Κύπρου της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτα καθοριστική για να μπει η τελευταία τελεία στο χαρτί».

Ο κ. Ναμί υποστηρίζει ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι της αξιοποίησης του ενδεχόμενου πλούτου από το φυσικό αέριο, μεγάλα κοιτάσματα του οποίου έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η μελλοντική εξαγωγή του θα μπορούσε να οδηγήσει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια. Τα κοιτάσματα, αναφέρει, ενισχύουν τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και μπορούν να οδηγήσουν σε μια καινοφανή περιφερειακή συνεργασία, «ειδικά μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Τουρκίας».

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι το 2004, οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση –το οποίο είχαν επικυρώσει οι Τουρκοκύπριοι- και η Κύπρος εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως διαιρεμένη νήσος. Η κυπριακή οικονομία ωστόσο έχει πληγεί βαριά, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της έκθεσής της στην πληττόμενη από την ύφεση ελληνική οικονομία. Υποχρεώθηκε να πάρει διεθνή βοήθεια 14 δις δολαρίων για την διάσωση του τραπεζικού της συστήματος. Οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ναμί θα χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια για να μπορέσουν οι Ε/Κ να αποκτήσουν το βιοτικό επίπεδο που διέθεταν πριν την οικονομική κατάρρευση. «Για να μπορέσει ωστόσο να επιτευχθεί αυτό σε συντομότερο διάστημα χρειάζεται ένα άλμα» δήλωσε προσθέτοντας ότι αυτό «μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επίλυσης του κυπριακού».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ