Τουίτερ VS Τουρκία μέρα τρίτη

Article featured image
Article featured image

Το πρώτο βήμα προς ικανοποίηση των αιτημάτων της τουρκικής κυβέρνησης έκανε η διεύθυνση του τουίτερ, αναστέλλοντας τον πρώτο λογαριαμό στο τουίτερ, για τον οποίο υπάρχει δικαστική απόφαση. Τελική συμφωνια ωστόσο δεν υπάρχει καθώς το αίτημα της Άγκυρας είναι να κλείσουν όλοι οι λογαριασμοί που έχουν στόχο τον Τούρκο πρωθυπουργό και έτσι το τουίτερ εξακολουθεί να παραμένει κλειστό.

Ο πρώτος ανεσταλμένος λογαριασμός ήταν στο όνομα γυναίκας από τη Σαμψούντα, ο οποίος είχε ανοίξει εν αγνοία της και περιείχε φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου. Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε προσφύγει στο δικαστήριο ζητώντας το κλείσιμο του λογαριασμού λόγω παραβίασης της ιδιωτικής της ζωής.

Είναι ο πρώτος λογαριασμός που αναστέλλεται από το τουίτερ έπειτα από το διάλογο που ξεκίνησε μεταξύ της υπηρεσίας και της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών (TIB) της Τουρκίας και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει η αναστολή και άλλων λογαριασμών. Το βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους λογαριαμούς που αποκαλύπτουν ηχητικά ντοκουμέντα εναντίον της οικογένειας Ερντογάν και των συνεργατών του. Πάντως τα μέτρα εναντίον του τουίτερ ενισχύθηκαν με το κλείσιμο όλων των DNS μέσω των οποίων οι χρήστες είχαν καταφέρει να έχουν πρόσβαση στο τουίτερ παρά το κλείσιμό του. Για κάποιες ώρες επικράτησε πάλι πανικός γιατί και πάλι δεν υπήρχε πρόσβαση στο τουίτερ αλλά τελικά βρέθηκε νέος τρόπος ο οποίος διαδώθηκε μέσω του διαδυκτύου πολύ σύντομα.

Οι χρήστες από χθες χρησιμοποιούν πλέον την υπηρεσία VPN η οποία παρέχει την δυνατότητα πρόσβασης στις απαγορευμένες σελίδες, συμπεριλαμβανομένου και του τουίτερ. Ακόμη και σημαντικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, όπως ο φανατικός του τουίτερ υποψήφιος του ΑΚΡ για την δημαρχία Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ, χρησιμοποίησε την υπηρεσία αυτή και άρχισε να στέλλει και πάλι τουίτ. Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και υποστηρικτών του  ΑΚΡ δεν μπήκε στο τουίτερ. Πολλοί σχολίαζαν πάντως ότι τώρα το τουίτερ έχει καθαρίσει από το ΑΚΡ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ