Βρέθηκε το σωματίδιο του Θεού

Article featured image
Article featured image

Η επιστημονική σημασία της ανακάλυψης του μποζόνιου Χιγκς, που συνήθως αναφέρεται και ως «το σωματίδιο του Θεού», είναι ιστορικών διαστάσεων, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ Χρίστος Λεωνιδόπουλος, συνεργάτης του βραβευμένου με το Νόμπελ Φυσικής Πίτερ Χιγκς.

Ο Δρ. Λεωνιδόπουλος εξηγεί στο ΚΥΠΕ ότι το σωματίδιο Χιγκς είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ που έλειπε στο λεγόμενο Καθιερωμένο Πρότυπο, ένα σύστημα περίπλοκων εξισώσεων που αναπτύχθηκε σταδιακά σε μια περίοδο 50 ετών. Προσθέτει ότι επειδή το μποζόνιο Χιγκς κατέχει πολύ κεντρικό ρόλο σε αυτό το μοντέλο, ήταν ζωτικής σημασίας να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε (ή να αποκλείσουμε) την ύπαρξή του.

Τονίζει ακόμη ότι αυτή η ανακάλυψη δεν σηματοδοτεί το τέλος των πειραματικών προσπαθειών και σημειώνει ότι μια πιο λεπτομερής μελέτη του σωματιδίου Χιγκς θα μπορούσε να μας δώσει κάποιες ενδείξεις που θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε να απαντάμε σε ερωτήσεις όπως  το τι είναι ακριβώς η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια.

Για το ‘σωματίδιο του Θεού’, ο Δρ. Λεωνιδόπουλος σημειώνει ότι «εάν υπάρχει Θεός, Αυτός το άφησε εκεί για να το βρούμε. Και αυτό κάναμε».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ