Playstation, ποδοσφαιράκια, τάβλι και Monopoly στις φυλακές

Article featured image
Article featured image

Τίποτα δεν είναι ίδιο στις Κεντρικές Φυλακές δυο μήνες μετά το “ηφαίστειο”. Μετά τις αυτοκτονίες και τις απόπειρες αυτοχειρίας καταδίκων, αλλά και την υπόθεση βιασμού, πολλά έχουν αλλάξει. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται σειρά μέτρων για εξατομικευμένη προσέγγιση στους κρατουμένους και βελτίωση των συνθηκών διαμονής τους.

 

-Στην πτέρυγα δέκα, εντός των ημερών αναμένεται να λειτουργήσει ως ιατρικό κέντρο. Εκεί αναμένεται να εφαρμοστεί και το κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης των φυλακών, για καταδίκους με ψυχοσωματικές αδυναμίες. Επιπρόσθετα, ανακαινίζεται η πτέρυγα 34 στον χώρο του Ψυχιατρείου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου θα φιλοξενούνται περιστατικά που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα.

-Έργα γίνονται επίσης στο θέατρο, το οποίο θα επαναλειτουργήσει σύντομα ως χώρος ψυχαγωγίας, παρουσιάσεων, διαλέξεων και εκδηλώσεων. Θα γίνονται θεατρικές παραστάσεις και θα επιτρέπεται η συμμετοχή καταδίκων. Στο θέατρο οι φυλακισμένοι θα μπορούν, επίσης, να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, όπως τάβλι και Monopoly.

-Σημαντική θεωρείται και λειτουργία νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Μέσα σε αυτό τον χώρο θα τοποθετηθούν τραπέζια πινγκ-πονγκ, ποδοσφαιράκια και άλλα επιτραπέζια παιχνίδια.

-Πρόσφατα έχει εγκατασταθεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης βιβλίων το οποίο επιτρέπει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε δεκάδες βιβλία των φυλακών. -Πλέον, παρέχεται ρεύμα αλλά και ζεστό νερό καθ’ όλη τη διάρκειας της ημέρας.

-Τα είδη καντίνας που δικαιούνται να έχουν στην κατοχή τους οι κρατούμενοι αυξήθηκαν. -Το φαγητό εμπλουτίστηκε.

-Επιτρέπεται ακόμα και η κατοχή DVD player και ηλεκτρονικής παιχνιδοκονσόλας “Play Station”.

-Έγινε διαμόρφωση των επισκεπτηρίων ώστε όλοι οι κρατούμενοι να κάνουν ανοιχτές επισκέψεις με τις οικογένειες, συγγενείς και φίλους.

-Αυξήθηκαν, επίσης, οι τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις από έξι σε δέκα τον μήνα.

-Ετοιμάστηκε κατάλογος με τις χώρες που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει Διμερή Συμφωνία καθώς και τις χώρες με τις οποίες εφαρμόζουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά τη μεταφορά κρατουμένων για έκτιση της ποινής τους στη χώρα τους και γίνεται σχετική ενημέρωση στους κρατουμένους, με απώτερο σκοπό όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για μεταφορά στη χώρα τους.

-Σε σχέση με τις διαδικασίες και επίλυση των προβλημάτων των κρατουμένων, τα γραφεία των αξιωματικών έχουν μεταφερθεί στις πτέρυγες ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία. Δημιουργήθηκαν βιβλία καταγραφής των αιτημάτων των κρατουμένων έτσι, ώστε να υπάρχει καταγεγραμμένο το αίτημα και ταυτόχρονα να ενημερώνεται ο κρατούμενος σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν. Δημιουργήθηκε υπηρεσία με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων των κρατουμένων.

-Προωθείται ακόμα η τακτική άθληση των κρατουμένων εξ ου και γίνονται επαφές με τον Κ.Ο.Α.

-Σε ότι αφορά στο ειδικό κλιμάκιο της ΜΜΑΔ, συνεχίζεται η παρουσία του στις φυλακές, ενώ προχωρεί ο ανασχεδιασμός του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, κατά τρόπο που να είναι αδύνατη η επέμβαση στο υλικό που καταγράφεται. Εφαρμόζονται, επίσης, αυστηρότερα πρωτόκολλα τήρησης του αρχείου των φυλακών και αυστηρότεροι έλεγχοι του προσωπικού των φυλακών κατά την είσοδο και έξοδό τους. Προωθείται, επίσης, η υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από όλα τα μέλη του προσωπικού και συγγενών τους και η μετακίνηση των επιθεωρητών από τα κτίρια διοίκησης στην πτέρυγα ευθύνης τους, για αποτελεσματικότερο έλεγχο και καλύτερη επικοινωνία με τους κρατουμένους.


Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ