11 οι νεκροί από την πυρκαγιά στη Χιλή, 1000 σπίτιαν κάηκαν

Article featured image
Article featured image

Στους 11 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο σε τμήματα του λιμανιού Βαλπαραΐσο της Χιλής, ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα (ώρα Κύπρου) η αστυνομία.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν περισσότερα από 1.000 σπίτια και τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή. O στρατός άρχισε περιπολίες στους δρόμους καθώς υπάρχουν φόβοι για πλιάτσικο και γενικευμένο πανικό των κατοίκων.

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ που αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή εντός της ημέρας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο δήμαρχος του Βαλπαραΐσο Χόρχε Κάστρο είπε πως πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της πόλης αυτής, των 270.000 κατοίκων.

Το Βαλπαραΐσο είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Η ιστορική συνοικία του Βαλπαραΐσο περιελήφθη από την UNESCO στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας το 2003.

 Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ στην Πολβόρα, στην περιφέρεια του Βαλπαραΐσο, καταστρέφοντας 150 στρέμματα με ευκάλυπτους, βοσκοτόπια και θάμνους, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ONEMI). Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε περισσότερους από 40 λόφους που δεσπόζουν της πόλης.

«Είναι η χειρότερη καταστροφή που έχω δει στο Βαλπαραΐσο» δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο διοικητής της περιφέρειας Ρικάρντο Μπράβο. «Φοβόμαστε ότι η φωτιά μπορεί να επεκταθεί μέχρι το κέντρο της πόλης» πρόσθεσε.

Η πυρκαγιά, τα ακριβή αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, προκάλεσε διακοπές στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση σε πολλές συνοικίες της πόλης.

Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε τουλάχιστον 12 συνοικίες της πόλης, καθιστώντας απαραίτητη την απομάκρυνση τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων, δήλωσε ο δήμαρχος του Βαλπαραΐσο Χόρχε Κάστρο.

Οι πυροσβέστες του Βαλπαραΐσο, με τη βοήθεια συναδέλφων τους από γειτονικές κοινότητες, καθώς και από το Σαντιάγο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ., δίνουν αγώνα για να εμποδίσουν την περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς.

Πηγή φωτογραφίας: nbcnews.com


Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ