Κύπρος των δορυφόρων και των τηλεπικοινωνιών

Article featured image
Article featured image

Η Κύπρος πάντοτε επιδείκνυε έντονο ενδιαφέρον στις δορυφορικές επικοινωνίες και διαχρονικός στόχος είναι να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο υψηλού επιπέδου τηλεπικοινωνιών, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, που άρχισε σήμερα στη Λεμεσό.

Στην ομιλία του, ο κ.Δημητριάδης είπε πως η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευθεί τη γεωγραφική της θέση, το ευνοϊκό φορολογικό της σύστημα, το εναρμονισμένο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό ρυθμιστικό περιβάλλον και την εμπειρία και τεχνογνωσία της, για να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο τηλεπικοινωνιών. 

Η Κύπρος, συνέχισε, πάντοτε επιδείκνυε έντονο ενδιαφέρον στις δορυφορικές επικοινωνίες και σήμερα διαθέτει δυο πλήρως εξοπλισμένους επίγειους σταθμούς τελευταίες τεχνολογίας που της επιτρέπουν να θεωρείται ως ένας κορυφαίος τηλεπικοινωνιακός κόμβος στην περιοχή της Μεσογείου.

Παράλληλα, συνέχισε, η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που διαθέτει σε τροχιά εν ενεργεία δορυφόρο, σε συνεργασία με την Hellas Sat Consortium, γεγονός που θέτει την Κυπριακή Δημοκρατία και στο διεθνή δορυφορικό χάρτη.

Ο κ. Δημητριάδης υπέδειξε, εξάλλου, πως η χώρα μας έχει ήδη αδειοδοτήσει τρεις δορυφορικούς παροχείς, έχει επίσης υπογράψει συμφωνία - πλαίσιο για τη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) και έχει επιλεγεί από την ΕΕ για να φιλοξενήσει έναν επίγειο σταθμό του συστήματος Galileo για την υποστήριξη της υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης, έναν από τους τρεις που θα λειτουργήσουν στην Ευρώπη και του οποίου η δοκιμαστική λειτουργία θα ολοκληρωθεί εντός του 2014.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ