Το μικρό ψάρι... ο μεγάλος νικητής

Article featured image
Article featured image

Ολοκληρώθηκε ψες (Κυριακή 13/4) το φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2014» με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων στο θέατρο Ριάλτο.

H τριμελής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Martin Schweighofer, Εκτελεστικό Διευθυντή της Αυστριακής Επιτροπής Κινηματογράφου, Δέσποινα Μουζάκη, παραγωγό-σκηνοθέτη και Μania Akbari, ηθοποιό-σκηνοθέτη, απένειμαν τα βραβεία ευχαριστώντας το Φεστιβάλ για την άψογη διοργάνωση και τη φιλοξενία.

Το Bραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη «Το Μικρό Ψάρι». Το βραβείο παρέδωσε στον σκηνοθέτη, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η ανώτερη μορφωτική λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, κα Έλενα Χριστοδουλίδου. H κριτική επιτροπή έκρινε την ταινία ως εξής: «Μια βραδυφλεγής δραματική ιστορία εγκλήματος και τιμωρίας. Μια εκρηκτική ματιά στον ηθικό ξεπεσμό που διαδραματίζεται στην Ελλάδα εν καιρώ κρίσης. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης και το δυνατό του καστ, μας παρουσιάζουν έναν άσπλαχνο επαγγελματία δολοφόνο που προσπαθεί να κάνει αυτόν τον απάνθρωπο, ψυχρό και άσχημο κόσμο, καλύτερο. Για την ακρίβεια, το καταφέρνει έστω και για λίγο».

Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία «Funeral at Noon» του Adam Sanderson από το Ισραήλ. Το βραβείο παρέδωσε εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής, σε εκπρόσωπο του σκηνοθέτη, η ηθοποιός-σκηνοθέτης Mania Akbari. H κριτική επιτροπή έκρινε την ταινία ως εξής: «Μια δραματική ιστορία γεμάτη πόνο που σκιαγραφείται με τον πιο όμορφο και ποιητικό τρόπο, με μόνο λίγους ηθοποιούς. Ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης που δημιουργεί ερωτήματα γύρω από τις κρυμμένες και αόρατες πραγματικότητες της ζωής μας».

Για την αλληγορική ματιά του σκηνοθέτη της, που πηγάζει από την κλασική τραγωδία και το γουέστερν, για τη δυνατή ιστορία μέσα από την οποία η ταινία αποκαλύπτει ένα βλοσυρό και άσπλαχνο τοπίο, φανερώνοντας την απάνθρωπη όψη της σύγχρονης Ελλάδας. Για τις ισχυρές μεταφορές των σχέσεων εξουσίας και για τον δορικό κεντρικό χαρακτήρα που αντιστέκεται στον ανδροκρατούμενο διεφθαρμένο κόσμο και ερμηνεύεται έξοχα από την Μαρία Συμεού, το Βραβείο Glocal Images απονεμήθηκε στην ταινία «Να κάθεσαι και να κοιτάς», του Γιώργου Σερβετά. Το Βραβείο παρέδωσε στον σκηνοθέτη ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Αντρέας Χρίστου.

Το Βραβείο κοινού, που φέτος χορηγεί η Stella Artois, κέρδισε η ταινία «Life Feels Good» από την Πολωνία, του Maciej Pieprzyca. Στην ίδια ταινία απονεμήθηκε και το Φοιτητικό Βραβείο από επιτροπή φοιτητών του Mediazone του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η 13η έκδοση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2015.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ