20 χρόνια από τον θάνατο του Kurt Cobain

Article featured image
Article featured image

Ο Kurt Donald Cobain, όπως είναι το πλήρες όνομα του γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967 στο Aberdeen της Washington. Όπως όλες οι ιδιάζουσες προσωπικότητες, έτσι και ο Cobain, κατάφερε να δημιουργήσει, ίσως και άθελα του, ένα μύθο γύρω από το όνομα του. Διαβάστε το αφιέρωμα του rockyourlife.gr!

Ο Kurt Donald Cobain, όπως είναι το πλήρες όνομα του γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967 στο Aberdeen της Washington. Όπως όλες οι ιδιάζουσες προσωπικότητες, έτσι και ο Cobain, κατάφερε να δημιουργήσει, ίσως και άθελα του, ένα μύθο γύρω από το όνομα του. Από τα 14 του που αγόρασε την πρώτη του κιθάρα, μέχρι και το θάνατο του 13 χρόνια αργότερα, ίδρυσε τους Nirvana, χρίστηκε ο άρχοντας της grunge σκηνής, πούλησε εκατομμύρια δίσκους, απέκτησε ορδές θαυμαστών, εθίστηκε στα ναρκωτικά, ερωτεύτηκε σφόδρα, παντρεύτηκε, έφερε στον κόσμο μια κόρη, και αφού τα έκανε όλα αυτά αποφάσισε να αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο στις 5 Απριλίου 1994, σε ηλικία 27 ετών. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την αυτοκτονία του και με αφορμή αυτή την επέτειο το rockyourlife αποφάσισε να σας παρουσιάσει το χρονικό του θανάτου του.

Ο Kurt Cobain είχε την πρώτη του επαφή με τα ναρκωτικά σε ηλικία 13 ετών, όταν δοκίμασε για πρώτη φορά μαριχουάνα. Σε λίγα χρόνια η μαριχουάνα αντικαταστάθηκε από την ηρωίνη, δημιουργώντας καταστάσεις εξάρτησης. η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια απεξάρτησης από την ηρωίνη έγινε το 1992, μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της συζύγου του Courtney Love, και η δεύτερη δύο χρόνια μετά το 1994 μερικές εβδομάδες προτού βρεθεί νεκρός. Στη δεύτερη περίπτωση ο Cobain, εισήχθη στις 30 Μαρτίου στο κέντρο αποτοξίνωσης, Exodus Recovery Center, με τη «θέληση» του, αφού όμως είχε προηγηθεί έκτακτο συμβούλιο, το οποίο οργάνωσε η Love και στο οποίο συμμετείχαν φίλοι, συνεργάτες και εκπρόσωποι της δισκογραφικής εταιρείας του. η αφορμή για τη σύγκλιση του συμβουλίου ήταν η εξαήμερη εξαφάνιση του τραγουδιστή. Η «θέληση» του Kurt παρόλα αυτά διήρκεσε μια ολόκληρη μέρα, και το βράδυ της επόμενης προφασιζόμενος να καπνίσει, πήδηξε το φράχτη και έφυγε από το κέντρο αποκατάστασης κατευθυνόμενος προς το Σιάτλ.

Μετά την είδηση ότι ο Kurt «απέδρασε» από το κέντρο αποκατάστασης, η σύζυγος του επειδή ήταν απασχολημένη με την προώθηση της νέας της δουλειάς στο Λος Άντζελες, προσέλαβε στις 3 Απριλίου έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, τον Τομ Γκραντ, για να εντοπίσει τον σύζυγο της. παράλληλα η μητέρα του, επειδή φοβόταν ότι ο γιος της μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό κατήγγειλε την εξαφάνιση του στην αστυνομία του Σιάτλ. Ο Cobain, ωστόσο κυκλοφορούσε στους δρόμους του Σιάτλ, όπου και τον αναγνώρισαν αρκετοί, οι οποίο σχολίασαν ότι φαινόταν άρρωστος και ταλαιπωρημένος. Στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ανθρώπου που πρόσεχε την κόρη του, Michael DeWitt, αφού έφαγε πρωινό, κατευθύνθηκε σε ένα τοπικό κατάστημα με σκοπό να αγοράσει φυσίγγια για την καραμπίνα που είχε αποκτήσει λίγο καιρό πριν με τη βοήθεια του καλού του φίλου Dylan Carson.

Το βραδάκι της 5ης Απριλίου, ημερομηνία που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή είναι η ημερομηνία θανάτου του, ο Cobain, οχυρώθηκε στο δωματιάκι πάνω από το γκαράζ του σπιτιού του. Εκεί έγραψε ένα γράμμα στον αόρατο φίλο της παιδικής του ηλικίας Boddah, και το στερέωσε στο χώμα από μια αναποδογυρισμένη γλάστρα που βρισκόταν στο χώρο, κάπνισε μερικά τσιγάρα, ήπιε αλκοόλ, πήρε ναρκωτικά μαζί με ηρεμιστικά, στερέωσε μια καραμπίνα ανάμεσα στα πόδια του, και αυτοκτόνησε τραβώντας τη σκανδάλη. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε στις 8 Απριλίου από έναν ηλεκτρολόγο που είχε πάει στο σπίτι για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Μια μέρα νωρίτερα οι Nirvana φούντωσαν τις φήμες που τους ήθελαν να διαλύονται, ανακοινώνοντας ότι δεν συμμετάσχουν στο φεστιβαλ Lollapallooza.

Σήμερα 20 χρόνια μετά το θάνατο του, η υπόθεση Cobain επανέρχεται στη δημοσιότητα καθώς φαίνεται ότι νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα, χωρίς όμως να αλλάζει κάτι στην τελική ετυμηγορία. Η επίσημη ιατροδικαστική αναφορά γράφει ότι ο Kurt αυτοκτόνησε, κάτι που πολλοί δεν δέχονται. Οι φανατικοί θαυμαστές του υποστηρίζουν ότι τον δολοφόνησαν και καταδεικνύουν την Courtney Love σαν την ηθική αυτουργό. Η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος αλλά και στοιχεία που προκύπτουν από εκτενή εξέταση της δικογραφίας μεταγενέστερα, δεν ταιριάζουν απόλυτα με μια αυτοκτονία, παρόλα αυτά όμως δεν είναι ικανά για να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Ο Kurt λοιπόν φαίνεται να αυτοκτόνησε στα 27 του χρόνια, άλλα όπως όλοι εκείνοι οι ιδιόμορφοι, υπερ-διάσημοι που μας φεύγουν νωρίτερα από ότι θα θέλαμε, μπορεί να τα παράτησε όλα και να ζει σε ένα νησί καταμεσής στον Ειρηνικό, παρέα με τον Έλβις, τη Μέριλυν, τον Τζάκσον και την Έιμι.


Πηγή: Gazzetta

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ