Ο αρχαιότερος ανθρώπινος σκελετός

Article featured image
Article featured image

Τον αρχαιότερο πλήρη ανθρώπινο σκελετό που έχει βρεθεί ποτέ, εντόπισαν δύτες στον βυθό μιας πλημμυρισμένης σπηλιάς στο Μεξικό. Ο σκελετός χρονολογείται από την εποχή των παγετώνων, περισσότερα από 12.000 χρόνια πριν και αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην ανθρωπολογική έρευνα.

Για πάρα πολλά χρόνια, οι ανθρωπολόγοι αναρωτιούνται γιατί οι ιθαγενείς Αμερικάνοι δεν μοιάζουν καθόλου με τους αρχαίους προγόνους τους που μετανάστευσαν στην Αμερική κατά τη διάρκεια του Πλειστοκαίνου, της περιόδου που σηματοδότησε την τελευταία την τελευταία εποχή των παγετώνων και τελείωσε πριν περίπου 12.000 χρόνια .

Τα αρχαία κρανία είναι μεγαλύτερα, τα πρόσωπά τους είναι μικρότερα και μοιάζουν περισσότερο με ιθαγενών λαών της Αφρικής, της Αυστραλίας και του νότιου Ειρηνικού από ότι με ιθαγενείς της Αμερικής.

Εικάζεται πως ο ανευρεθείς σκελετός , που ονομάστηκε «Νάια» ( ένα αρχαίο ελληνικό όνομα που σχετίζεται με τις νύμφες του νερού ) ανήκε σε μια έφηβη κοπέλα που έπεσε από ύψος 30 μέτρων μέσα σε ένα πολύπλοκο δίκτυο σπηλαίων, που ήταν σε μεγάλο βαθμό ξηρό στο τέλος του Πλειστόκαινου. Οι δύτες που βρήκαν τη Naia στο σπήλαιο της Χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού ονόμασαν τη σπηλιά «υγρό τάφο» (Hoyo Negro στα ισπανικά). 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ