Σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη ενδέχεται να αποτελεί μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο, η οποία οφείλεται σε μια συχνή λοίμωξη από έναν μικροοργανισμό, το παράσιτο των τριχομονάδων, στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών ερευνητών.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι ειδικοί επεσήμαναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς παρόλο που έχουν ανακαλυφθεί αρκετοί καρκίνοι οι οποίοι προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς, θεωρείται ακόμη πρόωρο να ενταχθεί και ο καρκίνος του προστάτη σε αυτή την κατηγορία.

Οι Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι νέες έρευνες πρέπει να γίνουν για να μελετηθεί περισσότερο το ζήτημα, με δεδομένο ότι ουσιαστικά δεν είναι γνωστό ακόμη τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη.

Η λοίμωξη από κολπικές τριχομονάδες εκτιμάται ότι μολύνει περίπου 275 εκατ. άτομα παγκοσμίως και θεωρείται η πιο συνηθισμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος που δεν προκαλείται από ιό, αλλά από παράσιτο. Συχνά η γυναίκα ή ο άνδρας δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί. Οι άνδρες μπορεί να νιώθουν φαγούρα ή ερεθισμό στο γεννητικό όργανό τους, αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση ή να δουν μια λευκού χρώματος έκκριση από το πέος τους.

Οι γυναίκες με κολπίτιδα λόγω τριχομονάδων, μπορεί να αισθάνονται επίσης φαγούρα στον κόλπο τους, δυσφορία κατά την ούρηση ή να έχουν παρεμφερείς κολπικές εκκρίσεις.

Μια παλαιότερη έρευνα του 2009 είχε βρει ότι το ένα τέταρτο των ανδρών με καρκίνο του προστάτη εμφανίζουν σημάδια λοίμωξης από τριχομονάδες και αυτοί ακριβώς οι άνδρες είναι πιθανότερο να έχουν πιο εξελιγμένους προστατικούς όγκους.


Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ