Το καλοκαίρι σε graffiti από τον Paparazzi

Article featured image
Article featured image

Εδώ και πολλά χρόνια η τέχνη του Graffiti ήταν στο περιθώριο αφού θεωρείτο ως μια βανδαλιστική τέχνη. Όλα άλλαξαν όμως, όταν νέοι άνθρωποι με  φαντασία, ταλέντο, κοινωνικούς προβληματισμούς και άποψη ξεκίνησαν να δίνουν μια νέα πνοή, με νοήματα, σχέδια και σχήματα σε κενά και ανούσια στοιχεία της πόλης. Τοίχοι, πασσαλάκια, περιτοιχίσματα, εγκαταλελειμμένα και απρόσιτα σημεία της πόλης, έγιναν ο καμβάς έκφρασης μιας νέας γενιάς που διεκδικεί μέσα από τη φωνή της έκφραση και δημιουργία. Μόνο τα τελευταία λίγα χρόνια το συγκεκριμένο είδος τέχνης έχει αναγνωριστεί και περάσει πλέον σε διεθνή αναγνωρισμένα μουσεία και γκαλερί σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Ίσως ο σημαντικότερος (πιο αναγνωρισμένος) εκφραστής της τέχνης αυτής στην Κύπρο, ο Αχιλλέας Μιχαηλίδης -γνωστός ως Paparazzi- κλήθηκε επίσημα με πρωτοβουλία του Δήμου Αγίας Νάπας, να παρουσιάσει την τέχνη του Graffiti στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» της Αγίας Νάπας… «από μια τέχνη εν δήμω σε μια τέχνη εν οίκω».

Με την έκθεση «SUMMERtime» ο Paparazzi, μέσα από την αναβαθμισμένη αισθητική του, παρουσιάζει θέματα που σχετίζονται με το καλοκαίρι, τον ήλιο, τη θάλασσα με χαρούμενη, ποικιλόχρωμη και χιουμοριστική διάθεση. Γίνεται η αφορμή να ενωθεί το αρχαίο με το μεταμοντέρνο, η συμβολή με την παρεμβολή, το σημαίνον με το σημαινόμενο, η νομοτέλεια με τη συμφιλίωση. Αυτή είναι η 4η ατομική και η 23η ομαδική που συμμετέχει.

 

Ποιος είναι ο Paparazzi;

Ο Paparazzi θεωρείται ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης που γοητεύεται από κοινωνικά ανατρεπτικούς πειραματισμούς για να μας προσφέρει μια άλλη αλήθεια. Προσπαθεί να γεφυρώσει την τέχνη του δρόμου με τις καλές τέχνες (δηλ. το street art με το fine arts) μέσα από μια συνεχή αναζήτηση και πειραματισμό σε θέματα αλλά και σε τεχνοτροπίες. Έτσι προσδίδει μια διαφορετική έννοια και αισθητική στην τέχνη του Graffiti μέσα από μια δική του μοναδική προσέγγιση, εντάσσοντας με φαντασία τις αναζητήσεις του, στη γενικότερή του διαλεκτική εξέλιξη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ήταν πρωτοπόρος στην Κύπρο, στη δημιουργία αυτής της νέας έκφρασης «ζωγραφικής σε τοίχους» (μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οπαδικά και υβριστικά συνθήματα στους τοίχους), αλλά και συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της συγκεκριμένης τέχνης, βοηθώντας και συμμετέχοντας σε δεκάδες εκδηλώσεις!

 

Η έκθεση Graffiti «SUMMERtime» θα εγκαινιαστεί στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα την Παρασκευή 30 Μαΐου, στις 19.00, από το Δήμαρχο Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσο, και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 12 Ιουλίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ