Σε ποιους κληροδότησε ο Γκούρλιτ τον «θησαυρό των ναζί»;

Article featured image
Article featured image

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης, στην Ελβετία, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι στη διαθήκη του ο συλλέκτης έργων τέχνης Κορνέλιους Γκούρλιτ, που πέθανε στο Μόναχο, του κληροδοτεί τον περίφημο «θησαυρό» του που αποτελείται από σχεδόν 1.400 πίνακες μοντέρνας τέχνης, αμφιβόλου όμως προέλευσης.

 

«Παρά τις φήμες στα μέσα ενημέρωσης ότι η συλλογή θα δινόταν σε κάποιο ίδρυμα τέχνης εκτός της Γερμανίας, η είδηση μας ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μουσείο, το οποίο ενημερώθηκε από τον δικηγόρο του ηλικιωμένου, Κριστόφ Εντέλ.

Το Μουσείο τόνισε ότι δεν είχε ποτέ καμία σχέση ή επαφή με τον «ιδιοκτήτη» της συλλογής και το γεγονός ότι ο Γκούρλιτ του εμπιστεύτηκε τα έργα αποτελεί μια «ευχάριστη έκπληξη».



Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης

Ο Γκούρλιτ πέθανε στο διαμέρισμά του στο Σβάμπινγκ του Μονάχου, αφού είχε υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το φθινόπωρο του 2013, όταν ανακοινώθηκε από τις αρχές ότι έναν χρόνο νωρίτερα είχαν ερευνήσει το σπίτι του ηλικιωμένου ο οποίος ήταν ύποπτος για φοροδιαφυγή και βρήκαν μέσα εκατοντάδες έργα τέχνης που είχαν κατασχεθεί παράνομα κατά τη ναζιστική περίοδο.

Πιστεύεται ότι τα έργα κληροδοτήθηκαν στον Γκούρλιτ από τον πατέρα του, τον Χίλντεμπραντ, που ήταν γνωστός έμπορος έργων τέχνης την εποχή του μεσοπολέμου. Αυτό που παραμένει ασαφές είναι αν και ποιοι από τους πίνακες αποκτήθηκαν κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν στους ιδιοκτήτες τους ή ακόμη και αν κλάπηκαν.

Ο «θησαυρός» περιλαμβάνει περίπου 1.400 έργα μεγάλων ζωγράφων όπως οι Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Φραντς Μαρκ, Πάουλ Κλέε και Μαξ Μπέκμαν. Η συνολική αξία των πινάκων υπολογίζεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.


Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ