Ο θηλυκός Μουρίνιο στον πάγκο της γαλλικής Κλερμόν

Article featured image
Article featured image

Είναι αυτό ένα κάστρο που μπορεί να πέσει; Αν κρίνει κάποιος από όσα διοχετεύθηκαν στον ευρωπαϊκό Τύπο τις τελευταίες δύο ημέρες, η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της γαλλικής Κλερμόν από την 36χρονη Πορτογαλίδα Ελένα Κόστα παραπέμπει σε ένα εγχείρημα με λιγοστές ελπίδες ανάδειξής του σε επιτυχές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Γκάρντιαν», τα τρία τέταρτα των γυναικών που αναμείχθηκαν στον ανδρικό κόσμο του ποδοσφαίρου έχουν (σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους) αναγνωριστεί ως θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

 

Η Κάρεν Μπράντι, αντιπρόεδρος της λονδρέζικης Γουέστ Χαμ, δεν κρύβει ότι «χρειάζεται τεράστια αυτοπεποίθηση και πολύ γερό στομάχι για να επιπλεύσεις στον κόσμο των ανδρών και να κάνεις πράγματα τα οποία θα αναγνωριστούν από εκείνους», σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση της. Και είναι αλήθεια ότι η δυσκολία αποδοχής μιας γυναικείας επιλογής σε έναν ανδροκρατούμενο ποδοσφαιρικό κόσμο επιβεβαιώνεται μέσα από τις αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών της Κλερμόν. Ουδείς μίλησε απαξιωτικά, οι περισσότεροι ωστόσο δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για την πρόσληψη της Κόστα. Βέβαια η συγκεκριμένη ομάδα συνηθίζει τις εκπλήξεις και τούτος είναι ο λόγος για τον οποίο ελάχιστοι πιστεύουν ότι η Πορτογαλίδα τεχνικός υπέγραψε κάτι παραπάνω από συμβόλαιο διάρκειας... δύο αγώνων (όσοι απομένουν για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της ομάδας στη Β' Κατηγορία της Γαλλίας) και όχι δύο ετών όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση του συλλόγου.

Πάντως εκείνοι οι λίγοι που δημοσίως χαιρέτισαν την επιλογή της γαλλικής ομάδας να πορευτεί με γυναίκα τεχνικό, έχουν σαφώς πιο βαρύνουσα άποψη. Μία τέτοια εξέφρασε ο Γάλλος τεχνικός της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος τόνισε ότι «είναι μια γενναία απόφαση η οποία ελπίζω και να στηριχθεί από την ομάδα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αντιμετωπίζεται ως απολύτως λογικό το ότι ένας άνδρας προπονητής αναλαμβάνει μια γυναικεία ομάδα και δεν μπορεί να ισχύει το αντίστροφο».

Φυσικά, η Κόστα δεν είναι μια οποιαδήποτε προπονήτρια. Η θητεία της δίπλα στον Ζοζέ Μουρίνιο κατά την πρώτη περίοδο του συμπατριώτη της στον πάγκο της Τσέλσι (2004-2007), ήταν αρκετή για να την προικίσει με εφόδια και εικόνες που λίγοι άντρες συνάδελφοί της διαθέτουν.

«Όπως ο Μουρίνιο, έτσι και εγώ θέλω πάντα να νικάω. Και σε κάθε περίπτωση, ναι, είμαι χαρούμενη όταν με συγκρίνουν με αυτόν» λέει η ίδια.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επιλογή της Κόστα εξέφρασε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία μιας επαγγελματικής ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου. Η 50χρονη πλέον Καρολίνα Μοράτσε εργάστηκε το 1999 στη Βιτερμπέζε, ομάδα της 4ης κατηγορίας στην Ιταλία. Άντεξε μόλις δύο αγώνες μέχρις ότου ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας αλλά και της Περούτζια επίσης, Λουτσιάνο Γκαούτσι, αποφάσισε την απομάκρυνσή της επειδή αρνήθηκε να δεχθεί αλλαγή γυμναστή.


Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ