Ρομπότ που μαγειρεύει και κάνει δουλειές του σπιτιού

Article featured image
Article featured image

Ένα πολύ προχωρημένο ρομπότ δημιούργησαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Το ρομπότ δεν χρειάζεται να προγραμματιστεί αναλυτικά από τους ανθρώπους για να εκτελέσει διάφορες δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα ενώ αρκεί απλώς να το καθοδηγήσει κανείς επί τόπου με φωνητικές εντολές.

Αν και δεν καταλαβαίνει ακόμη όλα όσα ακούει, πρόκειται για αξιοσημείωτο επίτευγμα στο πεδίο της λεγόμενης μηχανικής μάθησης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία ρομπότ που θα είναι ικανά να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους, χωρίς κατ΄ανάγκη να διαθέτουν πλήρη προγραμματισμό.

Οι ερευνητές του, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Ασουτός Σαξένα, έχουν «εκπαιδεύσει» το ρομπότ τους να καταλαβαίνει οδηγίες στη φυσική γλώσσα διαφόρων ανθρώπων, να αντιλαμβάνεται τι λείπει από αυτές τις οδηγίες και να έχει την εξυπνάδα, ώστε να συμπληρώνει από μόνο του τα κενά.

Για παράδειγμα, αν ζητήσει κανείς από το ρομπότ να μαγειρέψει κάτι στην κουζίνα και του εξηγήσει μερικά βήματα της διαδικασίας (π.χ. «γέμισε μια κατσαρόλα, βάλε την πάνω στο "μάτι", ζέστανε το νερό και, όταν βράσει, ρίξε μέσα τα μακαρόνια»), το ρομπότ όχι μόνο πρέπει να τα καταλάβει όλα αυτά, αλλά επιπλέον πρέπει να θυμηθεί να ανοίξει τον ηλεκτρικό διακόπτη της κουζίνας (κάτι που δεν περιλαμβανόταν ρητά στις φωνητικές οδηγίες).


Πηγή: kool news

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ