«Οι Ελληνες πλούσιοι δεν επενδύουν στη χώρα τους»

Article featured image
Article featured image

Τους τρεις βασικούς λόγους που κατά την άποψή του η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπλοκάρει τις επενδύσεις στην Ελλάδα εξήγησε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Werner Hoyer, επικεφαλής του μεγαλύτερου δημόσιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στον κόσμο, με ενεργητικό 512 δισ. Ευρώ,.

Πρώτος και βασικός η γραφειοκρατία: «Ήμασταν σε θέση να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων εδώ και χρόνια, αλλά η κατάσταση με τα συμβόλαια και τις παραχωρήσεις ήταν καταστροφική και μας πήρε χρόνια να καθαρίσουμε το τοπίο και να προχωρήσουμε».

Από την άλλη πλευρά, εξίσου σημαντικός λόγος, σύμφωνα με τον κ. Hoyer είναι η κατάσταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, που είναι και οι μεσολαβήτριες μεταξύ της ΕΤΕΠ και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως λέει, «και εγώ δέχομαι παράπονα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν βλέπουν ετοιμότητα από τις ελληνικές τράπεζες να βοηθήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις ζητάω από συναδέλφους μου να πάνε και να δουν τι έχει πάει λάθος».

Το τρίτο πρόβλημα που εντοπίζει στην ελληνική περίπτωση είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές επενδυτικές προτάσεις. «Οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν είναι φιλόδοξοι με τις ελληνικές επενδύσεις. Προτιμούν να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Hoyer.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ