Ο γαλαξίας μας σφύζει από εξωγήινη ζωή

Article featured image
Article featured image

Ο γαλαξίας μας πρέπει να σφύζει από εξωγήινη ζωή, δήλωσαν δύο διακεκριμένοι Αμερικανοί αστρονόμοι ενώπιον μιας Επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχουν «πολλοί εξελιγμένοι πολιτισμοί στο σύμπαν».

Ο Διευθυντής του προγράμματος SETI για αναζήτηση νοήμονος ζωής στο σύμπαν (SETI: Search for Extra-Terrestrial Intelligence) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Δρ Dan Werthimer, καθώς και ο γνωστός αστρονόμος του SETI Δρ Seth Shostak δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής για την Επιστήμη, το Διάστημα και την Τεχνολογία του Αμερικανικού Κογκρέσου, ότι «θα ήταν πολύ παράξενο εάν ήμασταν μόνοι στο σύμπαν».

Οι δύο επιστήμονες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ενώπιον της Επιτροπής του Κογκρέσου, ζητώντας συνέχιση της χρηματοδότησης του πασίγνωστου και από κινηματογραφικές ταινίες προγράμματος SETI (βλ. ταινία ‘Contact’ με πρωταγωνίστρια την Jodie Foster), λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα εάν υπάρχει εξωγήινη ζωή, αλλά πότε θα εντοπιστεί».

Είπαν επίσης ότι η πιθανότητα μικροβιολογικής ζωής σε άλλους πλανήτες είναι 100%, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα νοήμονος ζωής. Παράλληλα, τόνισαν ότι μόνο στον δικό μας γαλαξία πρέπει να υπάρχουν 10- 80 δισεκατομμύρια πλανήτες όμοιοι με την Γη, δηλαδή πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τέτοια απόσταση από το άστρο τους που να μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή, όπως την γνωρίζουμε εμείς στη Γη (habitable zone).

«Υπάρχουν τρισεκατομμύρια πλανήτες στον γαλαξία μας. Οπότε, πιστεύουμε ότι ο γαλαξίας μας θα σφύζει από ζωή», τόνισε ο Διευθυντής του προγράμματος SETI ενώπιον της Επιτροπής.

 «Υπάρχουν πλανήτες που έχουν μια ηλικία διπλάσια της Γης, δέκα δηλαδή δισεκατομμύρια χρόνια. Για αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν πολλοί εξελιγμένοι πολιτισμοί εκεί στο σύμπαν», υπογράμμισε.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ