Η μεγαλύτερη φωτογραφία του κόσμου από τη μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου

Article featured image
Article featured image

Η «Μεγάλη Εικόνα» έχει πλάτος 32,6 μέτρα, ύψος 9,5 μέτρα και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη ενιαία φωτογραφία που έχει ποτέ εκτυπωθεί. Η κάμερα με την οποία τραβήχτηκε κατέχει επίσης το ρεκόρ της μεγαλύτερης στον κόσμο.  

Η φωτογραφία δημιουργήθηκε το 2006 από μια ομάδα έξι καλλιτεχνών - Jerry Burchfield, Mark Chamberlain, Jacques Garnier, Rob Johnson, Douglas McCulloh και Clayton Spada -και τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών.

Όλοι μαζί μετέτρεψαν ένα εγκαταλελειμμένο υπόστεγο μαχητικών αεροσκαφών σε μια γιγαντιαία pinhole camera σκοτεινιάζοντας και σφραγίζοντας το εσωτερικό του από το εξωτερικό φως. Μια οπή διαμέτρου λιγότερο από το 1/4 μιας ίντσας στο κέντρο ανάμεσα στις μεταλλικές πόρτες του υπόστεγου χρησίμευσε σαν διάφραγμα της κάμερας.

Το μονοκόμματο φύλο μουσελίνας έγινε ευαίσθητο στο φως με επικάλυψη 80 λίτρων ζελατίνης φωτοευαίσθητου ασημένιου αλογονίδιου και στη συνέχεια κρεμάστηκε από την οροφή. Η απόσταση μεταξύ της οπής και του υφάσματος ορίστηκε στα 17 μέτρα για καλύτερη κάλυψη και ο χρόνος έκθεσης υπολογίστηκε σε 35 λεπτά.   Το υπόστεγο-κάμερα κατέγραψε ένα πανόραμα του τι βρισκόταν στην άλλη πλευρά της πόρτας ακολουθώντας τις αρχές λειτουργίας της camera obscura.

Η εικόνα της πρώην αεροπορικής βάσης El Toro Marine Corps με τους λόφους του San Joaquin στο παρασκήνιο, εμφανίστηκε ανάποδα και στραμμένη από τα αριστερά προς τα δεξιά στο φιλμ, όταν προβλήθηκε μέσα από την μικροσκοπική τρύπα στην μεταλλική πόρτα του υπόστεγου. Η αδιαφανής εκτύπωση του αρνητικού έγινε με τη βοήθεια μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων και απαίτησε πέντε ώρες επεξεργασίας.

Η φωτογραφία θα εκτίθεται στο Smithsonian National Air and Space Museum στην Βιρτζίνια έως και τον Νοέμβριο του 2014. 


Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ