«Δώστε μας πίσω τη Νίκη της Σαμοθράκης» [«Βομβαρδισμός» μηνυμάτων στο Facebook]

Article featured image
Article featured image

«Βομβαρδισμό» μηνυμάτων δέχτηκε η σελίδα στο Facebook του Μουσείου του Λούβρου μόλις ανακοίνωσε την επιστροφή στις αίθουσες του μουσείου, μετά από 10μηνη απουσία για συντήρηση, του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης.

 

 Χρήστες, Έλληνες αλλά και ξένοι, έστειλαν βροχή μηνυμάτων, ζητώντας την επιστροφή του αγάλματος στην Ελλάδα και κάνοντας λόγο για κλεμμένο αριστούργημα.   Χαρακτηριστικά, κάποιοι αναφέρουν ότι «θα είναι πιο όμορφο στην Ελλάδα», κάποιοι άλλοι χαρακτηρίζουν τους Γάλλους «κλέφτες», ενώ υπάρχει και το σχόλιο Γάλλου χρήστη ότι είναι «ηλίθιοι και αστείοι», όσοι στέλνουν τέτοια μηνύματα.

 Οι απαντήσεις σε αυτό το σχόλιο ποικίλουν από τις ευγενικές που καλούν τον Γάλλο να σκεφτεί πώς θα αισθανόταν αν του έκλεβαν τον Πύργο του Άιφελ ως τις πιο ακραίες που αναφέρονται στο 23% των Γάλλων που «ψήφισαν φασίστες».

«Πώς θα αισθανόσασταν αν για παράδειγμα εσείς οι Γάλλοι ήσασταν υπό ξένη κυριαρχία και κάποια άλλη χώρα άρπαζε τον Πύργο του Άιφελ. Η νίκη της Σαμοθράκης είναι κλεμμένη και πρέπει να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει…».

 «Η Νίκη της Σαμοθράκης δεν μιλάει γαλλικά και νιώθει ξένη εκεί», αναφέρει κάποιος άλλος και καλεί τους Γάλλους να την επιστρέψουν και να κρατήσουν τις Βερσαλλίες.

Πώς όμως αποκτήθηκε το γλυπτό από τους Γάλλους;

Η wikipedia αναφέρει: Τα κομμάτια του γλυπτού βρέθηκαν τμηματικά και στην αρχή η Νίκη εκτίθετο στο Λούβρο δίχως τον κορμό και τα φτερά της αλλά και δίχως την πλώρη, τα κομμάτια της οποίας οι Γάλλοι ειδικοί στην αρχή είχαν εκλάβει ότι ανήκαν σε τύμβο και τα είχαν αφήσει στη Σαμοθράκη. Συγκεκριμένα, η ανεύρεση άρχισε το 1863 από μια αρχαιολογική αποστολή στην οποία επικεφαλής ήταν ο Κάρολος Σαμπουαζό (1830-1909), υποπρόξενος της Γαλλίας στην Αδριανούπολη (σημερινό Εντιρνέ της Τουρκίας, στη Δυτική Θράκη). Ενώ έσκαβαν σε μια χαράδρα στις 15 Απριλίου του 1863, στα βόρεια του νησιού, ένας Έλληνας εργάτης φώναξε στον Σαμπουαζό «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!» - ήταν η μισή Νίκη της Σαμοθράκης. Ο Σαμπουαζό ήρθε αμέσως σε επικοινωνία με τον πρέσβη της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη και εκείνος φρόντισε η Υψηλή Πύλη να δώσει τότε έγκριση για να αποπλεύσει γαλλικό πολεμικό πλοίο και να φορτώσει τη Νίκη της Σαμοθράκης για τη Γαλλία -η Σαμοθράκη είχε σημαντική αυτονομία, αλλά ανήκε ακόμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το άγαλμα έφτασε στο Λούβρο στις 11 Μαΐου του 1864 και δύο χρόνια μετά εκτέθηκε για πρώτη φορά μετά τις απαραίτητες εργασίες – χωρίς όμως ακόμα να μπορεί να εκτεθεί το επάνω μέρος του κορμού και τα φτερά.


Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ