Η Εβραιοπούλα πρότυπο για τους Ναζί

Article featured image
Article featured image

Λέγεται Έσι Ταφτ αλλά από έξι μηνών και για αρκετά χρόνια μετά κανείς δεν ενδιαφερόταν να μάθει το όνομά της. Αρκούσε το πρόσωπό της που κατά τον Γκέμπελς συγκέντρωνε όλα τα «χαρισματικά» χαρακτηριστικά ενός μικρού κοριτσιού της Άριας φυλής.

Βρισκόμενη σε πλήρη άγνοια, η μικρή τότε Έσι είχε αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ναζιστική προπαγάνδα. Τραγική ειρωνεία της υπόθεσης, κανείς από τους Ναζί τότε δεν γνώριζε πως το κοριτσάκι στη φωτογραφία όχι μόνο δεν ήταν γερμανικής καταγωγής, αλλά .. εβραικής!

«Αν ήξεραν δεν θα ζούσα»

«Τώρα μπορώ να γελάω με την ιστορία αυτή, αλλά αν οι Ναζί ήξεραν ποια είμαι δεν θα ζούσα», αναφέρει η 80χρονη σήμερα καθηγήτρια, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Bild».

Η κ. Ταφτ αποκάλυψε την ιστορία της ζωής της με αφορμή τα εγκαίνια μνημείου για το Ολοκαύτωμα.

Όπως είπε, το 1928, οι γονείς της Jacob και Pauline Levinson, τραγουδιστές στο επάγγελμα, είχαν μετακομίσει στο Βερολίνο από τη Λετονία για να κάνουν καριέρα στη χώρα αυτή. Ωστόσο, αντί για καριέρα στο τραγούδι «πέτυχαν» την άνοδο των Ναζί στην εξουσία.

Ο τσαχπίνης φωτογράφος

Καθώς οι αντισημιτικές επιθέσεις αυξάνονταν, η μητέρα της διαπίστωσε μια μέρα με έκπληξη πως η φωτογραφία του μωρού της είχε δημοσιευθεί σε γνωστό περιοδικό του ναζιστικού κόμματος για την οικογένεια. Έντρομη η μητέρα έτρεξε στον φωτογράφο, Hans Ballin και του είπε πως η οικογένειά της είχε εβραϊκή καταγωγή.

Εκείνος της απάντησε πως το γνώριζε και ότι σκόπιμα είχε δώσει τη φωτογραφία στους Ναζί, που αναζητούσαν το άριο μωρό, προκειμένου να τους γελοιοποιήσει.

Και τα κατάφερε, καθώς η φωτογραφία της Έσι κέρδισε τον διαγωνισμό, παραγκωνίζοντας όλα τα υπόλοιπα μωρά Γερμανών που είχαν λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Λέγεται μάλιστα πως αυτός που ανέδειξε τη μικρή Εσι νικήτρια ήταν ο ίδιος ο υπεύθυνος της ναζιστικής προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς.

Ωστόσο, η φήμη είχε αρνητικές συνέπειες για την ίδια, καθώς με το φόβο ότι κάποιος θα την αναγνώριζε, οι γονείς της την κρατούσαν κλειστή στο σπίτι.

Για καλή τους τύχη πάντως ποτέ δεν έγινε γνωστή η πραγματική ταυτότητα του παιδιού στο προπαγανδιστικό εξώφυλλο.

Σήμερα η κ. Ταφτ είναι καθηγήτρια Χημείας στη Νέα Υόρκη.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ