Πού πάνε οι κάλτσες όταν χάνονται;

Article featured image
Article featured image

Η Δρ Αγγελική Γιασεμίδου είναι ψυχολόγος και εντός των ημερών θα παρουσιάσει το πρώτο της παιδικό βιβλίο. Πρωταγωνιστές του, τα μικρά χαριτωμένα πλασματάκια που ονομάζονται Sockies και τα οποία… κλέβουν τις κάλτσες των παιδιών! Συνέντευξη στην Άντρη Χατζηευσταθίου.

 

Πες μας λίγα λόγια για το «Sammi’s Adventure in the Land of the Sockies».

Πρόκειται για μια περιπέτεια φαντασίας, σε ποιητικό στίχο, γραμμένη στην αγγλική γλώσσα. Πρωταγωνίστρια είναι η Sammi, ένα κορίτσι που ξυπνά μια μέρα και αποφασίζει, αφού χάθηκε γι’ ακόμα μια φορά η κάλτσα της, ν’ ανακαλύψει, με τη βοήθεια ενός πουλιού του Bow, πού πάνε οι… χαμένες κάλτσες. Η Sammi θα τα καταφέρει να λύσει το μυστήριο αφού, μέσα στο δάσος, θ’ ανακαλύψει ένα βασίλειο από… κάλτσες, κτισμένο απ’ τα Sockies. Τα υπόλοιπα, στις σελίδες του βιβλίου…

Αυτό είναι το δεύτερο σου βιβλίο αν δεν κάνω λάθος. Το πρώτο με τι καταπιανόταν;

Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο «Time and Timelessness: Temporality in the Theory of Carl Jung» [«Ο Χρόνος και το Άχρονο: Η Χρονικότητα στη Θεωρία του Καρλ Γιούγκ», Routledge 2014]. Είναι μια μελέτη, που μέσα απ’ τον ψυχαναλυτικό και φιλοσοφικό φακό, αναλύει τον χρόνο -και την έλλειψή του- στις ψυχικές διεργασίες.

Εντελώς διαφορετική η φιλοσοφία. Προς τι αυτή η αλλαγή;

Δεν πρόκειται για αλλαγή! Πρόκειται απλά για μία άλλη όψη της δημιουργικής μου πλευράς. Οι ακαδημαϊκές μου σπουδές στο Columbia University ήταν στον κλάδο της Ψυχολογίας και συγκεκριμένα της Εξελικτικής Ψυχολογίας ενώ, το διδακτορικό μου, το οποίο ολοκλήρωσα στο University of  Essex, είναι στις ψυχαναλυτικές σπουδές και συγκεκριμένα στη Αναλυτική Ψυχολογία. Αυτό σημαίνει ότι δούλεψα σε νηπιαγωγεία, πανεπιστήμια, και ψυχιατρικές πτέρυγες… Ίσως αυτό να εξηγά την… «αλλαγή». Έχω ζήσει περισσότερα από 15 χρόνια στο εξωτερικό. Τα περισσότερα, και καλύτερα, ήταν στην Νέα Υόρκη, τα υπόλοιπα στο Μέιν των ΗΠΑ και στο Λονδίνο. Εν τέλει επέστρεψα στην Κύπρο, όπου ζω με τον σύζυγο και τα παιδιά μου και εργάζομαι ιδιωτικά με ενήλικες.

Την ιστορία των Sockies πως την εμπνεύστηκες;

Τι να σου πω; Πάντα απορούσα για το που χάνονται οι… κάλτσες! Πού εξαφανίζονται και γιατί! Έπρεπε να βρω κάποια… λογική εξήγηση. Πάντα μ’ άρεσε ο ποιητικός στοίχος και η παιδική λογοτεχνία. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε πριν από δέκα χρόνια, όταν είχα καθημερινή επαφή με νεαρά παιδιά και προσπαθούσα να μπω στο δικό τους κόσμο, τον κόσμο της φαντασίας. Αυτές οι συνθήκες επηρέασαν την συγγραφή του βιβλίου.

Ποιος έχει κάνει την εικονογράφηση του βιβλίου;

Ο καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Πισσούριος, ένας ταλαντούχος εικονογράφος, που κατάφερε να απεικονίσει το βιβλίο ακριβώς όπως το φανταζόμουν!

Πότε θα παρουσιαστεί η εν λόγω έκδοση;

Στις 7 Ιουλίου, στο υπέροχο Πάρκο του Προδρόμου στη Λευκωσία, στις 5.30 το απόγευμα. Στο πάρκο θα στηθεί ένα όμορφο σκηνικό και εκεί θα εκτίθενται και κάποια έργα του Πισσούριου τα οποία φιλοξενήθηκαν στην έκδοση. Θα γίνει επίσης ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από την ηθοποιό και παιδαγωγό Jill McDonald ενώ θα ακολουθήσουν και δραστηριότητες για παιδιά, απ’ τις Μαρίζα Παρτζίλη και Νικολέττα Παπαμιχαήλ και το «Εργαστήρι Έκτορος 18-20».

Που μπορούμε να βρούμε το βιβλίο;

Την διάθεση έχει αναλάβει η εκδοτική εταιρία a bookworm publication και παράλληλα το βιβλίο θα πωλείται σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία στην τιμή των €12.



*Περισσότερα για το βιβλίο της Δρ Αγγελικής Γιασεμίδου μπορείτε να διαβάσετε στο blog του βιβλίου και στην ομώνυμη σελίδα στο facebook.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ